Obeta se nam babje poletje

Po nekaj dnevih nižjih temperatur, se nam, kot vse kaže, obeta babje poletje. Po napovedih vremenoslovcev bodo namreč temperature v prihodnjih 10 dneh presegle 20 stopinj Celzija, ponoči pa se bodo komajda spustile pod 10 stopinj.

Ponekod po Sloveniji naj bi temperature v naslednjih 10 dneh dosegle tudi 25 stopinj Celzija, ponoči pa se bodo gibale med devetimi in 11 stopinjami. Tudi letošnja zima naj bi bila dokaj mila, čeprav gre za dolgoročne napovedi, ki niso zanesljive.

Pojem babje poletje se uporablja za topla jesen oziroma dobo lepega vremena v začetku jeseni. Za topla obdobja v oktobru so sicer značilna izrazita dnevna nihanja temperature. Razlog za velike razlike je temperaturna inverzija – zjutraj je po nižinah megla, zaradi česar so temperature nizke, čez dan pa je sonce še vedno dovolj močno, da razkroji meglo in se temperature dvignejo.

Po podatkih agencije za okolje je bilo v dosedanjih merjenjih najbolj vroče 5. oktobra 2011, ko se je v Slapu pri Vipavi ogrelo celo do 30 stopinj. V zadnjih dveh oktobrih nismo bili deležni babjega poletja. Temperatura se je le nekajkrat povzpela nad 20 stopinj.

M. P.