Obdavčili bodo regres, božičnico, potne stroške in socialne transferje

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo. Koalicijski vrh, na katerem so razpravljali o pripravi reform in prioritet za leto 2023.

Vladna koalicija Roberta Goloba se je včeraj dobila na koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju in začrtala izhodišča za davčno reformo, ki jo pripravlja. Ker državi primankuje denarja zaradi bonbončkov, ki jih deli javnemu sektorju, nevladnim organizacijam in drugim, se obetajo predvsem novi davki. Koga bodo najbolj prizadeli, bo znano, ko bo pripravljen podrobnejši predlog sprememb davčne zakonodaje.

 

Glavne spremembe glede na včeraj predstavljeno bodo pri dohodnini in obdavčitvi nepremičnin. Pri dohodnini bodo šle v smeri neto obdavčitve dohodka, torej v smeri sistema davčnih odbitkov namesto obstoječih davčnih olajšav. Med drugim vlada načrtuje “vštevanje večjega nabora dohodkov v davčno osnovo, med drugim tudi povračila potnih stroškov za prevoz na delo, prehrane, nagrade za poslovno uspešnost in regresa”. Z drugimi besedami to pomeni, da bodo regres, božičnica, potni stroški in socialni transferji obdavčeni.

Slednje tudi pomeni, da plače ne bodo davčno razbremenjene, pač pa si lahko obetamo njihovo večjo obdavčitev, kar pomeni, da bodo plače realno nižje. Ob tem je treba spomniti, da je vlada lani že ustavila postopno rast plač v naslednjih petih letih, ki jo je uzakonila prejšnja vlada. Tako bodo prejemniki plač dvojno na slabšem.

A. M.