Občine Brežice sofinancira počitniške aktivnosti in letovanje za otroke

Občina Brežice v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine (ZPM) Krško že vrsto let sofinancira letovanje otrok v Nerezinah. V letu 2017 bo s pomočjo občine na morju preživljalo počitnice 98 otrok. Poleg letovanja občina sofinancira tudi številne počitniške aktivnosti namenjene otrokom in mladim, ki jih organizirajo nevladne organizacije. Občina v letu 2017 sofinancira 14 tovrstnih projektov, ki načrtujejo vključitev 728 otrok in 179 mladostnikov. Pester program zajema aktivnosti na področju športa (rokomet, plavanje, kajak, planinstvo, orientacija, mažoretke), štiri oratorije in delavnice na področju kulture (video delavnica, kulturna dediščina, ročne spretnosti in glasba).

Nerezine julij 2017 (foto: Občina Brežice)

Po besedah Patricie Čular, vodje Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj, Občina Brežice redno namenja sredstva za sofinanciranje organiziranih počitniških dejavnosti otrok, saj se zaveda pomena kakovostno preživetega prostega časa otrok in mladine, še posebej v poletnem času.

S pomočjo sredstev javnega razpisa za sofinanciranje programov in projektov na področju zdravstva in socialnega varstva za leto 2017 Občina Brežice sofinancira in s tem omogoči letovanje na morju v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Krško. Občina s pomočjo osnovnih šol spodbuja predvsem socialno ogrožene družine, da izkoristijo možnost za letovanje otrok, ki jo dobijo s priporočilom pediatra. Brežiška občina nadaljuje tudi z lani začeto prakso, da dodatno zagotovi letovanje desetim socialno ogroženim otrokom, ki sicer nimajo zdravstvene indikacije.

Župan Ivan Molan na obisku letoviščarjev v Nerezinah julij 2017

Župan Ivan Molan obiskal otroke v Nerezinah

Letos poteka že 41. letovanje otrok in mladostnikov v Otroškem naselju ZPM Krško v Nerezinah na otoku Lošinj. Skupno bo ZPM Krško letos odpeljala na morje nekaj več kot 500 otrok, od tega 98 iz občine Brežice. Letovanje otrokom omogoča Zavod za zdravstveno letovanje Slovenije in posavske občine Krško, Brežice, Sevnica in Kostanjevica na Krki ter starši, nekaj otrok pa letuje tudi s pomočjo akcije Pomežik soncu in Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO). Za 500 otrok bo v petih izmenah skrbelo okoli 70 prostovoljcev.

Zaključnega večera druge izmene otrok na letovanju sta se udeležila tudi predsednik ZPM Krško Vinko Hostar in župan občine Brežice Ivan Molan, ki sta pozdravila otroke in prostovoljce ter vodstvo druge izmene letoviščarjev.

Vir: Občina Brežice