Občinam Brežice in Krško naziv Planetu Zemlja prijazna občina

Na 10. slovesnosti Planetu Zemlja prijazna občina, ki je potekala na Gospodarskem razstavišču, je društvo Planet Zemlja sinoči podelilo nazive in priznanja občinam, ki so v letu 2019 pokazale najboljši odnos do okolja.

Naziv Planetu Zemlja prijazna občina je letos prejelo sedem občin, med njimi tudi občini Brežice in Krško.

Poleg občin Brežice in Krško so naziv prejele še občine Razkrižje, Črna na Koroškem, Ljutomer ter mestni občini Velenje in Ljubljana. Občinam, ki so za las zgrešile naziv in so po ocenah komisije zelo dobre, pa so bila podeljena priznanja. Prejele so jih občine Dol pri Ljubljani, Sevnica in Izola.

Nazive in priznanja Planetu Zemlja prijazna občina so začeli podeljevati leta 2010. Na natečaju je do zdaj sodelovalo že več kot 150 slovenskih občin.

Predsednik društva je ob podelitvi izpostavil, da je to edina tovrstna raziskava, ki se izvaja v lokalnih skupnostih v Sloveniji, ki nudi sistematični pregled nad aktivnostmi na okoljskih področjih v občini. “Ker letos zaključujemo prvo desetletje projekta, lahko rečem, da se je v tem času skristalizirala skupina občin, ki dajejo okoljskim projektom močan poudarek,” je dodal.

Na slovesnosti je bil prisoten tudi minister za javno upravo Medved. Vsem občinam je čestital za njihov uspeh. Obljubil je, da bodo nadaljevali dialog z občinami, da bodo na koncu dosegli njihovo normalno financiranje, da bodo tako vsi projekti, ki delajo občine prijaznel lahko uresničeni.

M. P.