Občina Sevnica med tremi čebelam najbolj prijaznih mest v Sloveniji

Učni čebelnjak pri Osnovni šoli Blanca.

Občina Sevnica v zadnjih letih pridno zbira najrazličnejše nazive. Letos je že četrto leto zapored prejela naziv Prostovoljstvu prijazno mesto, prejela je tudi certifikat Mladim prijazna občina.

Svoj odgovoren odnos do narave pa je v teh dneh potrdila s tretjim mestom na izboru čebelam prijaznih občin.

Čebelarska zveza Slovenije je namreč tudi letos pripravila tradicionalni posvet ob dnevu čebelarskega turizma, ki je vselej priložnost spoznavanja dobrih praks v čebelarskem turizmu in možnosti te dejavnosti. Posvet je letos potekal prek spletne aplikacije, del vsebin pa je bil namenjen tudi razglasitvi rezultatov natečaja za izbor čebelam najbolj prijazne občine.

Med 24 sodelujočimi je zmagala Občina Ormož, drugo mesto je osvojila Občina Laško, odlično tretje mesto pa Občina Sevnica.

Kot pravijo na občini, pomen čebelarstva krepijo z različnimi aktivnostmi. Med drugim izvajajo trajnostne okoljske ukrepe, skrbijo za ustrezne krajinske ureditve in zasaditve medovitih rastlin. Veliko pozornosti namenjajo oglaševanju izdelkov iz medu in obveščanju občanov o njegovem pomenu, izvajajo razne izobraževalne vsebine in omogočajo delovanje sevniške tržnice s stalno prisotnostjo lokalno pridelanega medu.

M. P.