Občina s predkupno pravico za območje Vipapa, v slednjem priprave na zagon proizvodnje

Vipap Krško

Krški občinski svetniki so na zadnji seji dali zeleno luč osnutku odloka, ki daje Občini Krško predkupno pravico občine na nepremičninah na območju proizvodnje papirja v lasti družbe Vipap Videm Krško. S tem želi imeti občina možnost, da vpliva na prihodnost tega degradiranega območja.

Dolgoročni cilj takšne odločitve je kakovostno in okoljsko sprejemljivo delovanje družbe Vipap, s čimer se ohranja tudi delovna mesta občanov, pravijo na občini.

V družbi Vipap Videm Krško se medtem pripravljajo na ponovni zagon proizvodnje, ob tem upajo, da bo sodišče potrdilo prisilno poravnavo, ki jo je predlagal eden od upnikov. Če ta ne bi uspela, bi to namreč pomenilo stečaj podjetja. Sodišče o predlogu prisilne poravnave še odloča.

Na nedavnem svetu delavcev naj bi bilo slišati, da imajo v družbi dovolj naročil za zagon in obratovanje dveh papirnih strojev. Kot zadnji datum začetka ponovnega obratovanja se je omenjal 1. december, za delovanje pa naj bi bilo potrebnih pet milijonov evrov.

V Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam medtem pravijo, da bi lahko zaposleni za september dobili le del plač, poračun pa bi sledil pozneje, o odpuščanju pa za zdaj ni govora.

A. M.