Občina Brežice sofinancira sterilizacijo lastniških mačk

Občina Brežice tudi letos subvencionira sterilizacijo lastniških mačk. Te je mogoče po subvencionirani ceni, 38 evrov, sterilizirati v veterinarskih ambulantah Vet BM v mestnem jedru in Veterinarski bolnici Brežice.

Polna cena sterilizacije mačk znaša 63 evrov, občina tako za poseg prispeva 25 evrov.

Občina je s sofinanciranjem sterilizacije mačk začela že v letu 2014, saj je sterilizacija ključni del odgovornega lastništva mačk ter temelj reševanja problematike brezdomnih mačk. Po priporočilu stroke je sterilizacija namreč najboljša preventiva pri zmanjševanju števila zapuščenih živali, pravijo na občini.

Mačke so lahko prvič breje že pri petih mesecih starosti. Brejost traja le devet tednov, gonitev pa se lahko ponovno prične šest tednov po kotitvi mladičev ali celo prej. Mačka ima lahko tako na leto do tri legla s petimi ali šestimi mladički. To pomeni do 18 novih muc letno, za katere je potrebno skrbeti in jim poiskati odgovorne domove, v resničnosti pa to pomeni veliko število zapuščenih živali, saj tudi tiste, ki končajo v zavetiščih, pogosto ne najdejo lastnikov, opozarjajo.

Ustrezen čas za sterilizacijo mlade mačke je pred prvo gonitvijo, pri petih mesecih starosti, mogoče pa jo je opraviti tudi prej, kar je pogosta praksa v zavetiščih, in sicer, če je mačka težja od enega kilograma.

Prepričanje, da mora mačka imeti vsaj enkrat mladiče, je zmotno in brez strokovne podlage. Prav nasprotno – koristi, ki jih ima sterilizacija za žival je več, če se jo opravi pred spolno zrelostjo, opozarjajo na občini.

A. M.