Občina Brežice sofinancira sterilizacijo lastniških mačk tudi v 2024

Občina Brežice tudi v 2024 nadaljuje z izvajanjem preventivnega ukrepa za zmanjšanje števila zapuščenih živali. Občina bo sofinancirala ceno sterilizacije lastniških mačk in sicer v obeh veterinarskih ambulantah: Vet BM v mestnem jedru in Veterinarski bolnici Brežice d.o.o.. Lastnikom bo v tem obdobju na voljo storitev sterilizacija mačke po enotni, sofinancirani ceni 46 evrov (polna cena sterilizacije znaša 76 evrov, Občina Brežice sofinancira poseg v vrednosti 30 evrov).

Oba izvajalca – Vet BM – Ambulanta za male živali, Cesta prvih borcev 20, Brežice in Veterinarska bolnica  Brežice, Prešernova cesta 17A, Brežice bosta ukrep izvajala vsak delovnik, podrobnejše informacije pa so na voljo na spletnih straneh ambulant http://www.vet-bm.si (tel.: 08 205 88 10) in http://www.veterinarskabolnica.si (tel.: 07 49 61 156).

Občina Brežice izvaja ukrep sofinanciranja cene sterilizacije lastniških mačk od leta 2014, saj je sterilizacija ključni del odgovornega lastništva mačk ter temelj reševanja problematike brezdomnih mačk. Po priporočilu stroke je sterilizacija najboljša preventiva pri zmanjševanju števila zapuščenih živali.

Pomembna dejstva o sterilizaciji mačk

Mačke so lahko prvič breje že pri 5 mesecih starosti. Brejost pri mačkah traja le devet tednov, gonitev pa se lahko ponovno prične šest tednov po kotitvi mladičev ali celo prej.

Mačka ima lahko na leto do tri legla s petimi ali šestimi mladički. To pomeni do 18 novih muc letno, za katere je potrebno skrbeti in jim poiskati odgovorne domove, v resničnosti pa to pomeni veliko število zapuščenih živali, saj tudi tiste, ki končajo v zavetiščih, pogosto ne najdejo lastnikov.

Ustrezen čas za sterilizacijo mlade mačke je pred prvo gonitvijo, pri 5 mesecih starosti.

Prepričanje, da mora mačka imeti vsaj enkrat mladiče, je zmotno in brez strokovne podlage.

S sterilizacijo pomembno izboljšamo tudi zdravje živali, saj s sterilizacijo prekinemo širjenje najbolj pogostih in spolno prenosljivih nevarnih mačjih bolezni kot so mačji aids (FIV) in mačja levkoza.

Vir: Občina Brežice