Občina Brežice podprla humanitarni projekt pletenja odejic za stanovalce doma upokojencev

V Domu upokojencev Brežice so v četrtek 110 stanovalcem predali ročno narejene odejice, ki so nastale pod prsti prostovoljk iz vse Slovenije. Predaje sta se udeležila tudi župan Ivan Molan in direktorica občinske uprave Patricia Čular, ki sta se prostovoljkam zahvalila za humanitarno gesto, s katero so razveselili stanovalce doma.

Humanitarni projekt koordinira Zavod Rajhenburške zanke, ki zbira donacije volne ter povezuje mrežo 90 prostovoljk, ki kvačkajo oziroma pletejo odeje. Projekt je s sredstvi za nakup materiala podprla tudi brežiška občina.

Kot je povedala vodja humanitarnega projekta Nataša Širić, gre pri projektu za vzajemno pomoč – stanovalci domov prejmejo uporabno darilo – ročno narejeno odejo, vsaka je opremljena s podatki, kdo jo je izdelal, prostovoljke pa s pletenjem in kvačkanjem ohranjajo gibljivost prstov ter duševno zdravje. Pletenje je namreč dejavnost, ob kateri se sprostijo in vsaj za čas pletenja pozabijo na vsakodnevne skrbi in preizkušnje ter zdravstvene težave, pogosto tako premagujejo tudi osamljenost, ki jih spremlja v letih epidemije.

Za izdelavo ene odeje potrebnih tudi do 100 ur dela

Prostovoljke se medsebojno spodbujajo, si izmenjujejo izkušnje in se skupaj veselijo uspehov ter donacij. Za izdelavo ene odeje potrebujejo (glede na tehniko in material) vsaj 50 oz. tudi do 100 ur ročnega dela, zato so te odeje prav posebno in dragoceno darilo.

V Zavod Rajhenburške zanke je vključenih 90 prostovoljk, ki z veliko veselja kvačkajo in pletejo za dober namen. Sedež Rajhenburških zank je v Posavju, konkretno v Brestanici, prostovoljke pa so iz cele Slovenije, prav tako njihove donacije niso omejene samo na Posavje.

A. M.