Občina Brežice po prometu v turizmu sedma slovenska občina

V občini Brežice so lani zabeležili nekaj več kot pol milijona prenočitev, kar jo po analizi turističnega prometa uvršča na sedmo mesto med slovenskimi občinami. Lani je bil sicer turistični obisk še vedno za petino manjši kot rekordnega leta 2019, kar na občini pripisujejo predvsem epidemiji, a se obisk v zadnjem času znova popravlja.

 

Lani so tako v občini zabeležili skoraj 126.000 prenočitev več kot predlani, ko so jih imeli nekaj več kot 400.000. Po besedah v. d. direktorice brežiškega občinskega Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Katje Čanžar je povprečni turistični obisk na Brežiškem lani trajal 3,4 dneva, kar je 12 odstotkov nad državnim povprečjem.

Grad Brežice.

Epidemija je sicer tudi po zaslugi turističnih bonov obrnila razmerje med domačimi in tujimi gosti. Pred njo je bilo tujih gostov tri petine, lani pa je ta delež padel na 23 odstotkov.

Na torkovi novinarski konferenci na temo predstavitve dosežkov in izzivov s področja upravljanja zelenega turističnega območja so sicer poudarili tudi vse večjo usmerjenost v trajnostni in butični turizem.

Kot je ocenil brežiški župan Ivan Molan, občina Brežice ponuja podobo zelenega in trajnostno usmerjenega območja, kot taka pa je največji občinski kapital. Župan je opozoril, da je pomembno tudi izobraževanje in ozaveščanje občanov, s tem pa ustvarjanje pogojev za gibanje in rekreacijo. V občini tudi zato gradijo nove kolesarske steze in sprehajalne poti.

A. M.