Občina Brežice načrtuje turistično oživitev Banove domačije s pomočjo evropskih sredstev

Občina Brežice načrtuje turistično oživitev Banove domačije s pomočjo evropskih sredstev. Gre za enega od štirih novih projektov, za katere je občina nedavno dobila evropska sredstva v okviru Lokalne akcijske skupine (LAS) Posavje. Od 47.000 evrov bo 39.000 evrov evropskih. Začenjajo aprila prihodnje leto, projekt bo končan v devetih mesecih.

 

Banova domačija stoji v vasi Artiče in je primer gručaste domačije. Sestavljajo jo lesena in pritlična hiša, gospodarsko poslopje z letnico 1871, leseni svinjaki s svinjsko kuhinjo, vinski hram z manjšim vinogradom, čebelnjak in še nekaj drugih objektov.

Starost gradbenega materiala sega v 15. in 16. stoletje. Po do zdaj znanih virih gre za eno najstarejših hiš z omenjenega območja. Imena lastnikov domačije so znana od leta 1804 naprej. Zadnja lastnika “Banova stric in teta”, kot so ju imenovali domačini, sta dala domačijo leta 1998 v dolgoročni najem Krajevni skupnosti Artiče, leta 2000 je bila zavarovana kot kulturni spomenik.

Glavnina domačije je bila obnovljena do leta 2005, v tradicionalnem načinu gradnje, značilnem za pretekla stoletja. Zdaj želi občina v njej razvijati dodatnio turistično ponudbo, s pridihom lokalnega, avtentičnega, edinstvenega. Obisk domačije namerava obogatili z družabnim programom, pevskim in plesnim, izobraževalnim in športnim programom. S tem bo domačija pridobila znak turistične znamenitosti Slovenia Green Attraction.

Nabavljena bo oprema za informiranje in sprejem obiskovalcev, zunanji prostor bo opremljen z mizami in klopmi, s čimer bosta omogočena sprejem do 50 oseb ter izvedba izobraževalnih vsebin na prostem. Domačija bo ponujala tudi petzvezdično kulinarično doživetje.

A. M.