Ob tednu mobilnosti jih je k zdravniku in terapevtu zapeljal župan

V okviru Evropskega tedna mobilnosti 2022 je tudi letos pod okriljem Zavoda Sopotniki potekala vseslovenska akcija Župani za volani.

V Brežicah so se na akcijo odzvali župan Ivan Molan, podžupanja Mila Levec ter direktorica občinske uprave Patricia Čular.

K zdravniku in na terapije so odpeljali občane, ki nimajo druge možnosti prevoza, zato so brezplačni prevozi Sopotnikov zanje še toliko bolj pomembni. Uporabniki so jim ob tem zaupali, da je storitev dobrodošla in tudi zelo dobro sprejeta.

Koordinatorka enote Brežice Zavoda za medgeneracijsko povezovanje Sopotnik Ana Marija Žerjav je ob dogodku poudarila, da je brežiška enota letos do konca meseca avgusta izvedla 466 prevozov, kar predstavlja 952 prostovoljskih ur, ki jih opravlja šest srčnih prostovoljcev. Zabeležili pa so že več kot 420 uporabnikov.

Sopotnikov avtomobil pa je od letošnjega Evropskega tedna mobilnosti bogatejši tudi za mobilno knjigobežnico, iz katere si lahko uporabniki vzamejo, izposodijo ali zamenjajo revije, križanke in knjige in s tem popestrijo svoj prosti čas.

Načela trajnostne mobilnosti so ena od ključnih vodil optimizacije in organizacije brezplačnih prevozov za starejše, ki jih uspešno izvajamo tudi v naši občini že peto leto. Občina Brežice je bila med prvimi občinami v Sloveniji, ki so podprle in uvedle storitev Zavoda Sopotniki.

A. M.