Ob godu blaženega Alojzija Grozdeta v Gornjih Impoljah in na Zaplazu številni verniki

Zaplaz.

Ob godu blaženega Alojzija Grozdeta, 75. obletnici njegove smrti in 95. obletnici njegovega rojstva se je včeraj zvrstilo več dogodkov. Že zjutraj so se verniki podali na t. i. Grozdetovo pot od Tržišča do Studenca, dlje časa pa so se pri tem zadržali v Gornjih Impoljah, kjer so se udeležili blagoslova prenovljene Kovačeve hiše.

Več sto vernikov se je na tretji tradicionalni pohod po Grozdetovi poti od Tržišča do Studenca, ki povezuje kraje Grozdetovega rojstva, otroštva in mladosti, podalo že ob 8. uri. Pohod so začeli pri cerkvi Svete Trojice v Tržišču, kjer je bil Grozde krščen. Nato so krenili preko Zgornjih Vodal, kjer je bil Grozde rojen, do Gornjih Impolj. Tam so prisostvovali blagoslovu Kovačeve hiše, kjer je Grozde štiri leta bival pri svoji materi, in se nato podali še do Studenca, kjer je hodil v šolo in sta pokopani njegova mati in teta Ivanka.

Kovačevo hišo, ki sta jo skupaj obnovili Občine Sevnica in Kulturno umetniško društvo Primož, je blagoslovil novomeški škof Andrej Glavan. V njej so uredili tudi posebno Grozdetovo spominsko sobo.

Še precej več ljudi se je včeraj zbralo na osrednjem novomeškem romarskem središču, na Zaplazu, kjer hranijo Grozdetove relikvije. Tam je bila ob 15. uri najprej molitvena urad, uro pozneje pa maša, na kateri je somaševal ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Alojzij Grozde

Papež je Grozdeta za prvega slovenskega mučenca in blaženega razglašen junija 2010. Rodil se je 27. maja 1923 v Zgornjih Vodalah pri Tržišču na Dolenjskem. Študiral je na klasični gimnaziji v Ljubljani in se tam uveljavil tudi kot literarni ustvarjalec.

Konec leta 1942 se je odpravil iz Ljubljane domov na Dolenjsko, da bo v krogu družine obhajal božične praznike. 1. januarja 1943 je prispel na Mirno, kjer je izvedel, da ne more naprej z vlakom, ker je bila proda poškodovana. Prisedel je na neki voz, ki ga je ustavila partizanska straža. Pri njem so našli molitvenik, zato so ga zasliševali, mučili in na koncu usmrtili, so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci.

Več o tem je mogoče prebrati na spletni strani https://sl.wikipedia.org/wiki/Lojze_Grozde

Vir slik: www.zaplaz.si

M. R.