NSi vse bližje vladni koaliciji; njeni kadri v državnih družbah nedotaknjeni

NSi igra dvojno igro.

Druga največja opozicijska stranka NSi se vse bolj približuje stranki Gibanje Svoboda. Tako ni izključeno, da bi stranka prihodnje leto vstopila v vladno koaliciji v primeru, da se zaostrijo odnosi med Gibanjem Svoboda in SD ali Levico. Na približevanje med drugim kaže kadrovanje Gibanja Svoboda v nadzornih svetih državnih družb, ki kadre NSi pušča na položajih.

 

Tako je država v zadnjih treh mesecih v vseh najpomembnejših državni družbah zamenjala tiste nadzornike, ki so pripadali kvoti SDS, v njih pa pustila nadzornike, ki so bili imenovani v kvoti NSi. Kadrovanje v državnih podjetij sicer iz ozadja v celoti vodi ministrstvo za finance oz. minister Klemen Boštjančič, ki pripada Gibanju Svoboda Roberta Goloba.

V Telekomu Slovenije je tako država nedavno razrešila vse nadzornike, razen Aleksandra Igličarja, ki naj bi sodil v kvoto NSi. Enako se je zgodilo v HSE, kjer je ostal Denis Bele, ki naj bi prav tako sodil v kvoto NSi. V SDH ostaja nadzornik Janez Tomšič, ki naj bi prihajal iz kvote NSi. Povsem nedotaknjen je ostal tudi kader NSi v vodstvu darsa. Tega še naprej vodi vidni član NSi Valentin Hajdinjak, iz nadzornega sveta ni bil razrešen Anton Guzej.

NSi in Gibanje Svoboda naj bi povezovala predvsem trojica Žiga Debeljak iz Gibanja Svoboda in Marko Pogorevc, povezana pa naj bi bila preko Romana Repa. Ta je namreč nekdanji Debeljakov sodelavec iz Mercatorja in Gorenja, v času, ko je bil Pogorelc generalni direktor policije, pa je vodil njegov urad.

A. M.