NSi klecnila pred vladno koalicijo

NSi igra dvojno igro.

Slovensko politično prizorišče je v petek presenetila novica, da NSi ne bo prispevala poslanskih podpisov pod interpelacijo vlade Roberta Goloba, ki jo načrtujejo v SDS. Slednje je postalo jasno potem, ko so iz NSi sporočili, da ne bodo vložili interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. Slednjo bi namreč lahko vložili le, če bo podpise zanjo prispevala tudi SDS, ki pa je bila svoje podpise pripravljena dali le, če se poslanci NSi sopodpišejo pod interpelacijo vlade.

 

Neuradno so na NSi pritisnili iz vladne koalicije, s katero imajo v NSi neuradno dogovor, da bo NSi podprla določene projekte vladne koalicije v zameno, da vlada ne zamenja nekaterih kadrov NSi v državnih podjetjih. Vlada Roberta Goloba je namreč po prihodu na oblast zamenjala večino kadrov v nadzornih odborih državnih podjetjih, za katere je menila, da so blizu SDS, v nadzornih odborih pa je pustila kadre, ki so blizu NSi.

V Telekomu Slovenije je tako država razrešila vse nadzornike, razen Aleksandra Igličarja, ki naj bi sodil v kvoto NSi. Enako se je zgodilo v HSE, kjer je ostal Denis Bele, ki naj bi prav tako sodil v kvoto NSi. V SDH ostaja član uprave Janez Tomšič, ki naj bi prihajal iz kvote NSi. Povsem nedotaknjen je ostal tudi kader NSi v vodstvu Darsa. Tega še naprej vodi vidni član NSi Valentin Hajdinjak, iz nadzornega sveta ni bil razrešen Anton Guzej.

NSi in Gibanje Svoboda naj bi povezovala predvsem trojica Žiga Debeljak iz Gibanja Svoboda in Marko Pogorevc, povezana pa naj bi bila preko Romana Repa. Ta je namreč nekdanji Debeljakov sodelavec iz Mercatorja in Gorenja, v času, ko je bil Pogorevc generalni direktor policije, pa je vodil njegov urad.

A. M.