Novo: Potrjenih 528 okužb, vrha epidemije še ne morejo napovedati!

V Sloveniji je potrjenih že 528 okužb z novim koronavirusom, 50 več kot včeraj. Med okuženimi je 73 zdravstvenih delavcev, imamo 5 smrtnih žrtev. Do danes so testirali 15.800 oseb, od tega so bile štiri osebe že ponovno testirane in še vedno pozitivne. Samo včeraj so testirali 1243 oseb, pozitivnih jih je bilo 4 %.

Zaradi koronavirusa je v Sloveniji potrjeno umrlo 5 oseb, od tega po dva iz domov za starejše v Metliki in Šmarjah pri Jelšah, peti umrli pa je bil 67-letni Ljubljančan.

Število okužb se širi, do danes so bile okužbe potrjene v 177 občinah, od 212 ali 83 % vseh.

Stanje po občinah v Posavju, kjer je 7 laboratorijsko potrjenih okužb – 1 več kot včeraj:

Brežice (2), Sevnica (2), Bistrica ob Sotli (3 oz. 1 več kot včeraj)

V občinah, ki niso navedene, ni laboratorijsko potrjenih okužb.

Med obolelimi je 254 moških in 272 žensk, štiri osebe so umrle. Največ okuženih je v starostnih skupinah 25 do 34 (101) in 45 do 54 let (100).

Minister zdravje Tomaž Gantar je na današnji novinarski konferenci povedal, da porast števila bolnikov pričakujejo v naslednjih dneh. Vrha epidemije še ne morejo napovedati.

Stanje se lahko hitro poslabša, če ne bomo strogo upoštevali vseh navodil in ukrepov.

V bolnišnicah je za bolnike s koronavirusno boleznijo pruipravljenih 539 postelj. Po potrebi se to število na račun dodatnega zmanjševanja ostalega programa lahko poveča do 1000. Na intenzivni negi je trenutno na razpolago 56 postelj.

Žarišči sta v domovih za starejše v Metliki in Šmarju pri Jelšah. Okužbe pa so potrdili tudi v domu starejših v Preddvoru, enota v Naklem, in v enoti Bokalce v Domu starejših občanov Vič-Rudnik v Ljubljani.

Za primerjavo. Na Hrvaškem imajo danes 418 okuženih, prvi primer so zaznali bistveno pred Slovenijo in nato pravočasno sprejeli ukrepe. V Sloveniji pa je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pod vodstvom zdaj že nekdanje Nine Pirnat skupaj s prejšnjo vlado Marjana Šarca navajal, da ostrejši ukrepi niso potrebni.

Vir: htukaj

Upoštevajmo ukrepe. Ostanimo doma!

M. P.