Novo iz Večgeneracijskega centra Posavje

“Bližajo se počitnice, čas, ko si privoščimo bodisi daljši dopust ali zgolj krajši oddih, skok na morje, izlet ali obisk prijateljev in sorodnikov, zato so mnogi naši obiskovalci in prostovoljci v tem obdobju nekje na lepšem,” so uvodoma zapisali v Večgeneracijskem centru Posavje, ko so predstavili tudi svoje delovanje v prvem polletju 2018.

Navedli so, da se bodo počitniškemu ritmu prilagodili in z dejavnostmi nadaljevali po počitnicah.

Pripravili bodo tudi nove in sveže, da zadostijo željam in potrebam uporabnikov, v prizadevanju, da se delavnic, dogodkov, predavanj ipd. tudi jeseni udeležijo v tako lepem številu kot doslej.

Kako je bilo v prvem polletju 2018?

Za osvežitev spomina in za vse tiste, ki z našimi aktivnostmi še niso seznanjeni, pa so v nadaljevanju na kratko predstavili delovanje centra v prvem polletju. Primarni cilj Večgeneracijskega centra Posavje je medgeneracijsko sodelovanje in vključevanje starejših občanov in mladih v organizirane dejavnosti z namenom aktivnega preživljanja prostega časa, sodelovanja, prenosa znanj, druženja in tkanja socialnih vezi.

V ta namen so organizirali raznovrstne delavnice, gibalne vadbe, predavanja in druženja.

Na delavnicah so, med drugim, izdelovali naravno kozmetiko, slikali na steklo, tekstil in kamenčke in se naučili vsestransko uporabne servietne tehnike. V centru navajajo, da pridobljeno znanje njihovi uporabniki radi prakticirajo in nadgrajujejo tudi doma ter ga delijo s prijatelji in svojci.

Drugi sklop aktivnosti, kamor se uvrščata joga in meditacija po čakrah in vadba za zdrav vsakdan, pa se je nanašal na ohranjanje in izboljševanje telesne kondicije in gibljivosti. Za ohranjanje kognitivnih sposobnosti so nadalje potekale vadbe možganske gimnastike in ročnodelske delavnice. Za poglobitev znanja in pridobivanje koristnih informacij so organizirali predavanja, na katera so povabili priznane strokovnjake. Tako so se dotaknili različnih aktualnih tem, kot so: nekemične zasvojenosti, demenca, prednosti in slabosti institucionalnega bivanja, staranja možganov, obvladovanja stresa in preprečevanja izgorelosti, motivacije mladih, pomena matere in očeta pri vzgoji …

Z mlajšo generacijo so se srečevali vsako soboto v okviru Živ žava, imeli za njih medgeneracijsko ročnodelsko delavnico in uspešno zaključili projekt »Žuram s prijatelji, ne z drogo!«. Prav za njih pa pripravljajo aktivnosti tudi med počitnicami, kjer se bodo družili, ustvarjali, igrali in se brezskrbno predali počitnicam.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij, ki kažejo, kako fajn so se imeli v preteklih mesecih. Vabljeni, da jih obiščete tudi vi.

Vir in foto: Večgeneracijski center Posavje.

M. P.