Novo iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu

Loka pri Zidanem mostu (vir: Trubarjev dom upokojencev, FB)

V Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem mostu (občina Sevnica) so doslej potrdili že 66 okužb, od tega pri 46 stanovalcih in pri 20 zaposlenih. Dve okuženi stanovalki sta včeraj umrli, vendar direktor mag. Robert Potočnik navaja, da vzrok smrti ni bil ugotovljen covid-19.

Pri nekaterih stanovalcih se pojavljajo simptomi okužbe, vendar pretežno v blažji obliki, posamezni stanovalci imajo tudi težjo obliko, štirje stanovalci pa so zaradi okužbe v bolnišnici. Večina stanovalcev pa je še vedno brez simptomov okužbe.

Potočnik še navaja, da je položaj zelo težak tako za stanovalce kot svojce in obenem frustrirajoč za zaposlene. Soočajo pa se še s posledicami delovanja virusa v času pred pojavom simptomov pri prvem primeru in pred aktivacijo kriznega načrta v domu z ločitvijo okuženih stanovalcev od neokuženih.

Učinki umika okuženih v rdečo cono se bodo v upočasnitvi širjenja okužbe pokazali šele v prihodnjih dneh, navaja. Zahteven bo še ves prihodnji teden, nato pa pričakujejo popuščanje stiske, saj bodo ozdraveli prvi stanovalci in bodo lahko zapustili rdečo cono, hkrati pa se bodo v proces dela začeli vračati prvi ozdraveli zaposleni.

Ker so zaradi asimptomatskih primerov okužbe s testiranjem in z ukrepi na podlagi prejetih rezultatov ves čas en korak za virusom, se bo nekaj pozitivnih primerov sicer pojavilo tudi še po tem obdobju, vendar so v domu prepričani, da bo takrat najhuje že za njimi.

“Zaposleni, tako psihično kot fizično, nismo več na višku svojih moči, a smo še vedno na nogah, večina po 13 ur dnevno. Pokonci pa nas drži zaupanje in podpora svojcev, strokovna pomoč pristojnih institucij in lastna odločenost, da damo za svoje stanovalce od sebe vse, kar zmoremo in znamo,” je še zapisal.

M. P.