Novinarji svarijo: Priča smo najbrutalnejšemu posegu politike v medije do zdaj

(vir: rtvoslo.si)

Vlada Roberta Goloba nameravaše pred poletjem spremeniti zakon o RTV Slovenija. Sprejemala ga bo po postopku, ki med drugim velja tako rekoč za izredne razmere. Spremembe ji bodo omogočile takojšnjo zamenjavo vodstva RTVS in nastavitev sebi lojalnega kadra. Da gre za najbolj brutalen poseg politike v medije do zdaj, opozarjajo v Združenju novinarjev in publicistov.

 

V združenju so ob tem zapisali. “V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Koalicija se je namreč na včerajšnjem kolegiju predsednice DZ odločila, da bo po nujnem postopku sprejemala novelo zakona o RTV Slovenija, ki med drugim predvideva takojšnjo odstavitev direktorja RTVS, direktorja televizije in direktorja radia, vseh programskih svetnikov in celotnega nadzornega sveta RTVS. Spremembe, ki bi terjale vsaj nekajmesečno razpravo in razmislek, namerava vlada Roberta Goloba sprejemati po postopku, ki je predviden za primer vojne, naravne nesreče ali preprečevanje hudih posledic za države. Zakon želi koalicija spremeniti še pred parlamentarnimi počitnicami, kar pomeni, da si želi zagotoviti politični vpliv na RTVS še pred jesenskimi lokalnimi in predsedniškimi volitvami.

Gre za brutalen in do zdaj še ne viden politični poseg politike v javni medij in to politike, ki se je pred volitvami razglašala, da bo poskrbela za strokovna in ne politična imenovanja v javnih zavodih. ZNP bo o dogajanju v Sloveniji obvestila mednarodne inštitucije.”

A. M.