Novinar Necenzuriranega bi lahko preiskoval samega sebe

Eden izmed treh novinarjev spletnega portala Necenzurirano.si Tomaž Modic je postal strokovni sodelavec preiskovalne komisije DZ, ki bo preiskovala domnevne sume nezakonitega financiranja volilne kampanje strank pred letošnjimi DZ s strani državnih podjetij.

Pri tem bi se lahko zgodilo, da bo Modic preiskoval tudi samega sebe.

Omenjena komisija je bila ustanovljena na pobudo strank vladne koalicije, vodila pa jo bo poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc. Modic je po poročanju portala Siol.net postal strokovni sodelavec komisije, pri čemer višine plačila in pogodbe o sodelovanju v DZ ne razkrivajo.

Komisija naj bi prvenstveno preiskovala predvolilno oglaševanje podjetij v delni in državni lasti v medijih, ki so v lasti ali delni lasti strank, hkrati pa bi se lahko zgodilo, da bi preiskovala pretakanje oglaševalskega denarja iz državnih podjetij tudi v druge medije, če bi se tako odločili njeni člani, med drugim v portal Necenzurirano.

Za slednjega namreč spomnimo, da so nekateri mediji v preteklosti že poročali, da so nekatera državna podjetja, konkretno državni Gen-I, financirala njegove novinarje, med drugim novinarko Vesno Vuković. Vse tri novinarje omenjenega portala je v preteklosti financiral tudi državni Telekom oz. njegova družba TSmedia. Po neuradnih informacijah so za pisanje na Siol.net med letoma 2016 in 2021 od TSmedie preko svojega zunanjega podjetja prejeli 581.000 evrov. Tako bi Modic zdaj lahko teoretično preiskoval kar samega sebe.

Portal Necenzurirano spada pod okrilje medijskega tajkuna Martina Odlazka. Za slednjega je portal Požareport pred volitvami poročal, da je močno zainteresiran, da na volitvah zmaga politična levica, saj naj bi si od tega obetal ustavitev nekaterih postopkov, ki so jih zoper njegov imperij vodili državni organi. Pri tem mu je v veliki meri pomagal tudi portal Necenzurirano, ki je v veliki večini objavljal zgodbe, uperjene proti prejšnji vladi.

Pričakovati tudi je, da se bodo zaupni podatki preiskovalne komisije redno pojavljali na portalu Necenzurirano.

A. M.