Novi finančni minister napovedal nove davke, tudi davek na nepremičnine

(vir: arhiv)

Najverjetnejši novi finančni minister Klemen Boštjančič je na včerajšnjem zaslišanju na odboru državnega zbora za finance napovedal uvedbo davka na nepremičnine. Nizka se mu zdita tudi davek na dohodek pravnih oseb in davek normiranih samostojnih podjetnikov.

 

Davek na nepremičnine bi uvedli do 2023, a je to odvisno tudi od stanja evidenc premoženja, je povedal. Šlo bi za obdavčitev druge in naslednjih nepremičnin. Naj pa ne bi bile dodatno obdavčene nepremičnine, v katerih nekdo živi, čeprav je bil v tem delu pojasnil Boštjančič v nasprotju sam s sabo. Tako je med drugim že v naslednjih stavkih dejal, da bi bil vikend v Halozah obdavčen po drugačni stopnji kot vikend na morju. Drugače bi bil obdavčen tudi nekdo, ki živi v 500 kvadratnih metrov veliki hiši v Ljubljani od tistega, ki ima vikend v Halozah. Torej bi bili obdavčeni tudi tisti, ki živijo v večjih nepremičninah.

Dodatno bi obdavčil okoli 180.000 samostojnih podjetnikov, posebej tiste, ki uveljavljajo normirane stroške. Sistem normirancev po njegovem ne dosega svojega namena. Ker je večina normirancev iz storitvenih dejavnosti, se mu zdi 80-odstotna olajšava previsoka. Zagovarja znižanje na primer na 50 odstotkov.

Uvedli bi še pavšalne obdavčitve določenih dejavnosti, denimo del gostinstva, osebne storitve, frizerje, kozmetičarke in podobno, odvisno od višine prometa.

A. M.