Nova CT naprava brežiške bolnišnice 100-krat hitrejša od stare

Splošna bolnišnica Brežice je dobila novo, sodobno CT napravo in laboratorijsko opremo, za katero so v želji, da bolnišnici ostane regijska, denar prispevale tudi posavske občine. V uporabo so jo predali na posebni slovesnosti.

Skupna vrednost nove CT naprave in nove laboratorijske opreme ter prenove nekaterih prostorov je znašala 1,2 milijona evrov, od tega je CT naprava stala 700.000 evrov.

Naprava bo zdravnikom omogočila hitrejši in bolj kakovostno obravnavo bolnikov, saj je 100-krat hitrejša od stare, sevanje, ki ga je pri pregledu deležen bolnik, pa je za polovico nižje. V bolnišnici načrtujejo, da bodo z napravo letos opravili 4000 pregledov. Na ta način bo bolnišnica še skrajšala čakalne vrste, ki so, ko gre za CT napravo, v brežiški bolnišnici že zdaj med najkrajšimi v Sloveniji, zato na pregled v Brežice prihajajo ljudje iz cele Slovenije. Za slikanje brez kontrasta je na primer čakalna doba okoli tri tedne na pregled s kontrastom pa okoli dva meseca.

Kot je ob predaji naprave v uporabo dejal župan Občine Brežice Ivan Molan, je za kakovostno delo v bolnišnici potrebna tudi kakovostna oprema, ob pomanjkanju te pa je lahko ogroženo delo. Zato je občina za nakup CT naprave namenila 100.000 evrov.

Posavski župani – Molan, župan Občine Kostanjevica na Krki Ladko Petretič, župan Občine Krško Miran Stanko in župan Občine Sevnice Srečko Ocvirk – so se ob predaji strinjali, da je brežiška splošna bolnišnica nujno potrebna in da mora ostati regijska institucija.

M. P.