Nov vseslovenski protest upokojencev bo 3. maja

Predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je napovedal nov, četrti vseslovenski protest upokojencev. Ta bo v Ljubljani 3. maja. Zahteve po primernem zvišanju pokojnin namreč še niso bile izpolnjene, pravi. Pričakujejo več desettisoč ljudi.

 

Sicer pa je povedal, da so v inštitutu pripravili lasten predlog zakona o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Tega so želeli v DZ vložiti v sredo, a jih je s svojim predlogom prehitelo Gibanje Svoboda. Tega so po Ruparjevih besedah v inštitutu veseli, saj so jih prav oni s svojimi aktivnostmi spodbudili k hitrejšemu reševanju te problematike.

Koaliciji so v inštitutu dali 50 dni, da svoj predlog novele zakona tudi sprejmejo, saj bodo v nasprotnem primeru upokojenci po Ruparjevih besedah protestirali dan in noč.

Dotaknil se je tudi možnih finančnih virov za predlog zakona, ki ga je pripravil inštitut. Dejal je, da je treba najti 660 milijonov evrov, ki se trenutno steka v zasebne zavarovalnice, iskanje finančnih virov pa sicer po njegovem mnenju ni stvar inštituta. Ob tem je kot možnost, kje dobiti proračunska sredstva, omenil sredstva za financiranje nevladnih organizacij, oskrbo beguncev in financiranje kulture.

Napovedali so tudi predlog spremembe zakona, ki ureja upokojensko delo. V inštitutu si želijo, da bi bili upokojenci izenačeni s prejemniki socialne pomoči, predlagajo pa, da bi upokojenci ob delu dobivali tudi polno pokojnino in sicer ne glede na čas in vrsto dela, ki ga opravljajo. Pokojnino so si namreč prislužili s svojim delom, zato poseganje vanjo ni dopustno.

V inštitutu so ob tem ministra za delo Luko Mesca pozvali, naj ministrstvo ne nadaljuje priprave sprememb zakona o osebni asistenci, po katerih bi bili do nje po njihovih navedbah upravičeni le invalidi, ki so družbeno aktivni. Po njihovem mnenju bi namreč takšne spremembe zakona 4000 invalidov pahnile v nemilost.

A. M.