Nov mesec, nov davek. Toliko bomo plačali!

Minister Simon Maljevac/Foto: Vlada RS

Vlada je v ponedeljek potrdila Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga mora sedaj potrditi samo še državni zbor. V predlogu je predvideno financiranje iz državnega proračuna v višini 190 milijonov evrov na leto ter s prispevno stopnjo v višini enega odstotka tako za delavce kot za delodajalce in upokojence.

Kaj to pomeni v praksi? 

Kot poroča 24ur, bodo tisti s povprečno bruto plačo 2.180 evrov bodo plačali 21,80 €, še enkrat toliko bo plačal delodajalec, skupno torej 43,60 €. Upokojenci bodo plačevali 1 % od svoje neto pokojnine, torej tisti z 800 € neto pokojnine bodo plačali 8 €. Samozaposleni in kmetje bodo plačevali 2 % od bruto prejemka.

“Zakon gre v smer, kako ljudem potegniti več iz žepov, prizadeti bodo vsi, ki delajo,” je poudaril Janez Cigler Kralj (NSi).

V SDS ob predlogu vladnega zakona o dolgotrajni oskrbi poudarjajo, da ne bodo podprli nobenega vladnega predloga, ki v časih draginje državljanom nalaga nov obvezen davek oziroma prispevek. Prepričani so, da zakon državljanom nalaga predvsem, da globoko odprejo svoje žepe.