“Nosečnica živi z okuženo mamo, otroka pa kar pošilja v vrtec in šolo”

Fotografija je simbolična.

V zadnjem času je vse več primerov, ko se ljudje, ki so okuženi, nočejo spomniti, s kom vse so bili v stiku, ali pa to prikrivajo, je na petkovi novinarski konferenci povedal Jelko Kacin. Kot je povedal, je to neodgovorno, po zakonu celo kaznivo.

Osebe, s katerimi je bil okuženi v stiku, bi namreč morale iti v karanteno, ne pa da virus širijo naprej, ker okuženi ne želi povedati, s kom je bil v stiku, je dejal.

Kacin je, kot je dejal, tudi vsak dan znova neprijetno presenečen, ko bere poročila epidemiologov. “Eden od epidemiologov denimo poroča o primeru nosečnice z dvema otrokoma, ki se obnaša nekorektno. Pri poizvedovanju molči. Nato po naključji izvedo, da z njo živi še mati z drugim priimkom, ki pa dela v šoli in je pozitivna na covid-19 že kar nekaj časa. Ona pa enega otroka še naprej pošilja v vrtec, drugega pa v šolo. To je neodgovorno, to je tudi po zakonu kaznivo,” je bil oster Kacin. Tiste, ki se ne želijo spomniti svojih stikov, je pozval, naj ravnajo odgovorno in epidemiologov sporočijo, kje bi se lahko okužili.

M. P.