Noč čarovnic skozi čas

pixabay.com

Zadnja leta 31. oktober za nekatere ni več le praznični dan reformacije, ampak tudi priložnost za nenavadno zabavo – noč čarovnic. Ta stari keltski običaj (samhain) si v dobi komercializacije zadnja leta vedno bolj vztrajno utira pot tudi k nam. Po njem se na večer pred vsemi svetimi duhovi vseh, ki so umrli v tem letu, poslavljajo od našega sveta.

Noč čarovnic sicer spada med najstarejše praznike v zgodovini človeštva in so ga prvotno praznovali na 31. oktober. Leto Keltov je bilo sestavljeno iz dveh letnih časov, poletja in zime. V času »halloweena« so morala biti zaključena vsa dela na polju. Zbrali so se vsi člani družine in praznovali uspešno spravljanje pridelkov. S tem dogodkom je prišel tudi čas, ko so začeli z mirovanjem obredov kot so poroke, blagoslovi in smrt.

Keltski običaj

Stari Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta (in hkrati tudi prehod iz sončne in toplejše polovice leta v temačno in hladnejšo), a proslava je bila namenjena bogu Sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti (Samhainu). Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra), mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove. Zaradi tega so se ljudje, prestrašeni, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali velik hrup.

S prihodom Rimljanov, je dan mrtvih dobil stalen datum. V noči pred tem dnem, po starem rimskem verovanju sodeč, je črni bog lova Samain prevzel oblast nad svetom, ubil boga Sonca in odpeljal boginjo vegetacije v podzemlje, kjer je ta morala ostati do prihodnje pomladi in bdeti nad mirujočimi semeni, živalmi ki spijo in dušami umrlih. V tej noči so se simbolično ugasnila vsa ognjišča.

Verovalo se je tudi, da mrtvi poslednjič pridejo na njihov svet, zato so jim na pragih svojih hiš nastavljali hrano. Nekateri so celo v ta namen izdolbli repe, pese ali krompir, ter vanje vstavili gorečo svečo, češ da bi tako pregnali grešne duše, a dobrim pokazali pot do njihovih hiš. Buča je za izrezovanje postala popularna šele v 16. stoletju v Ameriki, kasneje pa po celem svetu. Danes predstavlja izrezana buča, v angleško govorečem svetu jo imenujejo Jack-o’-lantern, glavni simbol praznika.

Noč hudobnih stvorov

Duhovi neslišno odplavajo skozi noč proti nebu in zapustijo vedno bolj neprijazno pokrajino, v katero se je priplazila jesen. A v tem času lahko iz sveta umrlih prihajajo tudi hudobni stvori. Tako noč čarovnic predstavlja praznovanje vampirjev, duhov, zveri na dolgih nogah in drugih nenavadnih bitij, ki ponoči delajo hrup. V želji, da bi se obvarovali pred njimi, so si ljudje nekoč nadeli strašljive maske, kar, sicer iz drugačnih razlogov, ponekod počnejo še danes…

Halloween v ZDA

Halloween v ZDA praznujejo predvsem otroci, ki našemljeni v čarovnice in duhce na predvečer hodijo od vrat do vrat z besedami »Trick or treat«, kar pomeni vabilo k darovanju, sicer naj bi dom zadela nesreča. Po domovih jih obdarijo z bonboni, dobijo pa lahko tudi denar. Praznik noč čarovnic sicer zaznamujejo črna in oranžna barva, buče, maske in sladkarije, v ZDA pa ga na ta način slavijo od leta 1921.

Za največji ameriški dogodek na noč čarovnic velja parada v mestnem predelu Greenwich Village v New Yorku, ki vsako leto pritegne okrog dva milijona gledalcev in na tisoče udeležencev iz vsega sveta. Parado v New Yorku prirejajo od leta 1973, ko se je začela kot zabava za otroke, z leti pa je to prerasla. Parade se lahko udeleži vsakdo, ki se v nekaj našemi in se nekaj ur pred začetkom pojavi na startu.

Kako praznujejo noč čarovnic v drugih državah?

Na Kitajskem, ta dan se spomnimo na mrtve prednike in dal svoje fotografije na svetilko in hrane.Torej Kitajci so pomagali sorodnikov na svetlobo svojo pot v posmrtno življenje.Večer z dne 31. oktobra mestnih prebivalcev zbrati in jadro papir čolni, ki nato Vnetega.Dim je verjel, da pomaga duše povzpnemo do nebes.

V Nemčiji so v noči na 1. november, prebivalci obleko gor v pošasti in izterja gradu Frankenstein.Mnogi verjamejo, da je v ta dan na strehi objekta nori alkimist.

Francija je znana po svojih fantastičnih parade. Vsako leto več kot 30 tisoč turisti in prebivalci obleko v kostume za noč čarovnic in gredo v predmestje Pariza, Disneyland in v Limoges.Tisoče škratov, duhovi, vampirji in čarovnice ustrezala najbolj pisane show.

Cvetoči posel

Danes posel v zvezi z nočjo čarovnic naravnost cveti. Po podatkih gospodarske zbornice imajo državljani v povprečni evropski državi okoli 5 milijonov evrov izdatkov za noč čarovnic. Na vrhu nakupovalnega seznama so sladkarije, dekoracija, buče, kostimi in živila z »halloween dizajnom«.

N. N.