NLB bo zaprla 15 poslovalnic, med njimi tudi v Dobovi

NLB, Poslovalnica v Dobovi. (vir: Google Stret View)

Ker Slovenija ni izpolnila prvotne zaveze Evropski komisiji za delno privatizacijo NLB do konca leta 2017, mora ta zapreti 15 poslovalnic. 14 jih bo vrata zaprlo 3. decembra, še ena najpozneje do konca junija 2019. S tem se še enkrat kaže škodljivost političnega oklepanja državnih bank.

Do 3. decembra bo NLB zaprla poslovalnice Videm-Dobrepolje, Borovnica, Rakek, Ormož, Sežana, Žužemberk, Gornji Petrovci, Križevci pri Ljutomeru, Gorenje, Črna na Koroškem, Jarše, Moravče, Ig in Dobova (občina Brežice), ter naknadno, najpozneje do konca junija prihodnje leto, še poslovalnico na Dalmatinovi v Ljubljani.

Zaradi zaprta poslovalnic NLB naj ne bi odpuščala, stranke tistih poslovalnic, ki bodo prenehale s poslovanjem, pa bodo obvestili o prenosu poslovanja v poslovalnico naslednico. Če bo stranka želela, bo lahko poslovanje prenesla tudi na katero koli drugo poslovalnico NLB.

Krivec za zaprtje poslovalnic je vlada, saj je Slovenija pred petimi leti Evropski komisiji, ko je banka prejela državno pomoč, obljubila, da bo vsaj del banke prodala do konca lanskega leta.

Ker se je prejšnja vlada Mira Cerarja temu izogibala, za banko veljajo zdaj t. i. izravnalni ukrepi; 15 poslovalnic mora zapreti, da ne bo imela prevelike prednosti na trgu zaradi dobljene državne pomoči.

Očitno je NLB še vedno preveč mamljiva za politiko, da bi se ji ta lahko odrekla, kar pa banki in vsem državljanom, ki moramo banko vsakih toliko časa dokapitalizirati, le povzroča škodo.

Politika namreč NLB izkorišča za poceni posojila svojim političnim somišljenikom, ki pogosto niso vrnjena, kar je pokazala že marsikatera dosedanja preiskava. Nazadnje je to ugotavljala parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo je vodil poslanec SDS Anže Logar.

M. R.