Nihče nima pravice državljanom nezakonito prisluškovati, jim tajno slediti in snemati

V zadnjih dveh dneh je zavrelo. Najprej je prišlo v javnost, da naj bi Marjan Šarec, predsednik vlade v odstopu, in njegov državni sekretar Damir Črnčec naročila zbiranje podatkov o posameznih poslancih in članih vodstev političnih strank ter celo njihovih družinskih članih.

Nato naj bi te podatke uporabljali posamezniki in z njimi grozili poslancem, predvsem iz vrst strank SMC in DeSUS, ki se pogovarjajo za vstop v novo vlado.

Nato je parlamentarna preiskovalna Komisija za nadzor varnostno-obveščevalnih služb (KNOVS) nenapovedano obiskala prostore Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) z namenom preverjanja teh podatkov. Vendar pa jim je Tatjana Bobnar, generalna direktorica Policije, želeni nadzor preprečevala. Bobnarjeva je sicer direktorica, ki je bila na to mesto imenovana v času vlade Marjana Šarca. Tudi notranji minister Boštjan Poklukar je član stranke LMŠ. Vse poti torej vodijo k Šarcu in LMŠ.

Včeraj so nato v LMŠ, tudi z izdatno pomočjo njim naklonjenih medijev dvigovali temperaturo, da bi prikrili dejansko stanje.

Žan Mahnič

Oglasil se je tudi podpredsednik preiskovalne komisije Žan Mahnič, ki je vodil zakonit nadzor parlamentarne komisije, za katerega so v komisiji vsi člani glasovali soglasno. Namen nadzora je bil ugotoviti, ali je vse to, kar se govori že vse od nastopa mandata predsednika vlade Marjana Šarca, resnično ali ne.

Mahnič je spomnil tudi na izjavo Dejana Židana, predsednika SD in državnega zbora, ki je v oddaji Tarča 30. 1. 2020 med drugim dejal, da “če je res tako, da kdorkoli vohuni, ali so kake tuje vohunske službe, da potem pritiskajo na slovenske politike, ali so to kakšne politične stranke, da pritiskajo na druge, je to največja politična afera v zgodovini samostojne Slovenije. To res želim, da se razišče”.

Komisija vodi tudi parlamentarno preiskavo o zlorabah v primeru Franca Kanglerja in drugih v povezavi z zlorabami in različnimi kršitvami zakonodaje ter nezakonitega vodenja evidenc policije. Glede na vse dogodke, ki so postali vrh ledene gore v zadnjih dneh, so se nato odločili odpreti novo preiskavo, h kateri je v oddaji Tarča pozval Židan oziroma preiskavo, ki jim jo odredba parlamentarne preiskovalne komisije tudi omogoča.

Zasledovanje in prisluškovanje politikom pod Šarcem nič novega

Ob tem spomnimo, da zasledovanje in prisluškovanje politikom v času vlade Marjana Šarca niti ni novo. Pred kongresom stranke DeSUS se je tako v medijih pojavila slika avtomobila ministra za obrambo Karla Erjavca s Hrvaške. Nadalje se tajno opazuje in slike zasebna srečanja ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec, včeraj je generalni sekretar SAB Jernej Pavlič povedal, da se dogajajo čudne stvari in kot enega od primerov navedel dogajanje pri sinu Alenke Bratušek.

“Tudi Franc Kangler je danes na seji preiskovalne komisije povedal, da je po telefonu govoril s kolegom, če lahko na UE Ruše preveri, kaj se dogaja z legalizacijo glede njegovega objekta in kmalu zatem ga je klical novinar Mladine ter spraševal, kakšen objekt skuša legalizirati. Gospod Kangler trdi, da drugače kot prek prisluškovanja telefonskim pogovorom, do tega podatka ni bilo mogoče priti,” je včeraj povedal Žan Mahnič.

Nadaljeval je, da so se člani KNOVS že pogovarjali o tem, kako je nekdo tajno fotografiral nekdanjega predsednika uprave Telekom, direktor Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (SOVE) pa naj bi te slike pošiljal naokoli in spraševal, kaj bi s tem naredili.

Indicov, da se prisluškuje in sledi, je torej veliko, v teh dneh pa so mediji prvič poročali tudi konkretno, z imeni in priimki. Zato se je komisija tudi odzvala.

Mahnič je še dejal, “ko pride nekaj tako konkretnega kot je bilo to včeraj, ko je bil opisan potek tega, kaj se dela in ko poslanci v državnem zboru govorijo, kakšni pritiski se vršijo nanje, na vodstvo strank, ko tu ne gre za SDS, ampak za zaenkrat še aktualne koalicijske partnerje v odstopu, tu je bilo govora o SMC, DeSUS in SAB, smo odreagirali tako kot smo”.

Odločili so se za nenapovedan nadzor, kjer so zahtevali vpogled v evidenco posameznikov, ki so jih poimensko našteli. Našteli so vse poslance SDS, NSI, SMC, DeSUS, SAB in dva manjšinska poslanca.

Mahnič je povedal, da ima policija “evidence o državljanih, o njihovih prekrških, in podobno”. Pri tem je opozoril: “Kaj je bolj efektivnega, kot da nekdo, ki mu ni v interesu, da se sestavi nova koalicija, gre do posameznega poslanca in mu pove, “a veš, da imamo podatke, kdaj si napihal, kaj je delal tvoj sin, vemo, kaj se je dogajalo z ženo in vemo, da je bilo prijavljeno nasilje v družini in bomo vse to obelodanili”. Takšni posamezniki se potem seveda ustrašijo.”

Mahnič je tudi pojasnil, da je komisija želela, da generalna direktorica policije preda seznam tistih zaposlenih na policiji, ki so morebiti vpogledovali v osebne mape oziroma v evidence naštetih poslank in poslancev dravnega.

“Želeli smo tudi podatke o vpogledih za Zdravka Počivalška in Aleksandro Pivec, direktorica pa je to zavrnila, češ da nimamo pravne podlage,” je povedal Mahnič.

Ne glede na včerajšnje odzive Tatjane Bobnar, direktorice Policije, desne Šarčeve roke Damirja Črnčeca, za katerega je Marjan Šarec ministru za zdravje Alešu Šabederju po navedbah medijev domnevno dejal, da sta eno, pa je jasno:

Parlamentarna komisija ima po zakonu pristojnost, da opravlja tovrstne nadzore: tako na Sovi kot NPU oziroma v Policiji.

Ali, kot je dejal Mahnič: “Če bi generalna direktorica želela ovreči vse sume, ki se pojavljajo v medijih, bi lahko rekla: dali bomo sezname vpogledov in s tem bi bila zgodba zaključena, a ker tega ni storila in ker smo ostali praznih rok, so sumi ostali.”

Zanimivo je še, da člane komisije za nadzor včeraj ni napadla nobena druga politična stranka (razen LMŠ in njenih kadrov), temveč so vsi v skrbeh, če se kaj takšnega res ne dogaja in si želijo, da se zadeva razišče.

Tonski posnetek celotne novinarske konference je dosegljiv na povezavi: tukaj

M. P.