Neverjetno: Zastaranje zadeve Balkanski bojevnik omogočilo kar vrhovno sodišče

Dragan Tošić, Jakob Remškar (Foto: STA)

V zadevi Balkanski bojevnik za zdaj vse kaže na še eno veliko (morda celo namerno) šlamastiko slovenskega sodstva, natančneje vrhovnega sodišča. Slednje je namreč pod vodstvom senata, v katerem je sodeloval tudi Branko Maleša, razveljavilo pravnomočno obsodilno sodbo za domnevne pripadnike narkokatela, te izpustilo iz zapora in odredilo novo sojenje.

A bolj kot to, je pravne poznavalce začudilo dejstvo, da je vrhovno sodišče odločitev sprejelo tik preden bi začela veljati sprememba zakona, po kateri bi celotna zadeva zastarala šele po petih letih, ne pa po dveh, kar določa še stari zakon.

Če bi namreč vrhovno sodišče nekoliko počakalo in odločitev sprejelo le tri tedne pozneje, sprememba zakona namreč začne veljati 15. decembra, bi bilo za to, da se novo sojenje pripelje do zaključka, na voljo pet let, tako pa bo na voljo le dve leti in bo, kot kaže, celotna zadeva zastarala. Na slednje je včeraj ob robu sojenja ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću na ljubljanskem okrožnem sodišču opozorila tudi tožilka Blanka Žgajnar, ki se ji zdi takšno ravnanje vrhovnega sodišča “zanimivo”. Opozorila je namreč, da je praktično nemogoče, da bi lahko novo sojenje pravnomočno zaključili v dveh letih. Še v petih bi ga po njenih besedah težko.

Tako je očitno za to, da bodo domnevni pripadniki narkokatela z Draganom Tošićem na čelu v prihodnjih dveh in še nadaljnjih letih mirno spali, poskrbelo kar vrhovno sodišče. Pri tem se mnogi (upravičeno) sprašujejo, ali je šlo le za šlamastiko vrhovnih sodnikov ali pa morda celo za kaj več.

M. P.