Neverjetno: Od 7000 vseh postelj bi lahko čez 14 dni tretjino zasedali covid bolniki

V bolnišnicah je po dolgem času spet manj kot 500 covid-bolnikov. (Foto: UKC Ljubljana)

Slovenski zdravstveni sistem ima vsega skupaj na voljo 7000 bolnišničnih postelj, kar pomeni, da bi lahko v primeru, da nam ne bo uspelo ustaviti širjenja novega koronavirusa, že čez 14 dni skoraj tretjino vseh postelj zasedali bolniki z eno samo boleznijo – covidom-19.

Na slednje je včeraj opozoril direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman, ki pravi, da število bolnikov s covid-19 narašča v vseh bolnišnicah. Do konca prihodnjega tedna bi lahko za te bolnike potrebovali že tisoč postelj, nato pa čez en teden lahko že dva tisoč, je dejal. Če seveda vladni ukrepi ne bodo prijeli.

Včeraj je bilo v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 612 bolnikov s covidom-19, kar je šestkrat več kot pred tremi tedni, od tega 99 na intenzivni negi. Težava pa je, da krivulja hospitaliziranih v zadnjih dneh narašča eksponentno oziroma veliko hitreje, kot je še pred enim tednom, in bo naraščala še hitreje, če ukrepi ne bodo prijeli.

Trenutno iz bolnišnic v želji, da naredijo mesto za bolnike s covidom-19, odpuščajo paciente, ki bolnišnične oskrbe ne potrebujejo tako nujno. Če bo število hospitaliziranih s covidom-19 še naprej naraščalo in dejansko naraslo na 2000 ali več, pa se bodo zdravniki že znašli pred dilemo, ali v bolnišnico ne sprejeti bolnika s covidom-19 ali iz bolnišnice odpustiti pacienta, ki oskrbo potrebuje ravno tako kot on ali morda celo bolj. Zato je pomembno, da se vsi skupaj končno zavemo, kaj nam grozi, in ob prihajajočem 1. novembru ostanemo doma. K temu so včeraj pozvali tako zdravniki kot ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je apeliral na vernike, naj med 1. in 2. novembrom ne obiskujejo grobov. Za to bo namreč še čas.

M. P.