Neverjetno: Na STA nimajo za plače, Veselinoviču pa odobrili 16.000 evrov nagrade

Vir: STA

Medtem ko imajo na Slovenski tiskovni agenciji (STA) denarja le še za izplačilo aprilskih plač, je po zadnji seji nadzornega sveta STA v javnost pricurljal podatek, da si bo dal direktor Bojan Veselinovič kot nagrado za poslovanje v letu 2020 izplačati znesek v višini svojih dveh bruto plač, kar znese nekaj manj kot 16.000 evrov, poroča portal Požareport.

Novica je toliko bolj neverjetna, ker je znano, da imajo na STA denarja le še za izplačilo aprilskih plač.

Država, ki izdatno financira STA, je namreč Veselinoviču zaprla pipico, ker ta vladnemu uradu za komuniciranje (Ukom) ne želi dostaviti dokumentov o dosedanjem poslovanju agencije. Kot je že pred časom razkril edini nadzornik STA, ki ga Veselinovič ne obvladuje, Radovan Cerjak, obstaja namreč sum, da je Veselinovič z nekaterimi pogodbami (predvsem pogodbo z Dnevnikom, kjer je bil nekoč zaposlen), STA odškodoval za 250.000 evrov. Veselinovič se pri tem izgovarja, da Ukom nima pooblastila vlade, kot edine družbenice STA, da bi lahko dobil zahtevano poslovno dokumentacijo. A istočasno je ravno z Ukomom vsako leto podpisoval pogodbe o financiranju STA s strani vlade.

Odobritev 16.000 evrov nagrade za (minimalno pozitivno) poslovanje je nerazumljivo tudi z vidika tega, da se plače zaposlenim na STA niso dvignile že od leta 2009 in da Veselinovič lahko pozitivno posluje ravno zato, ker zaposlene stiska pri plačah. Ti so nedavno, v sicer anonimnem pismu, že opozorili, da jim plače ne omogočajo več niti dostojnega življenja. Tudi zato je slišati, da naj bi med zaposlenimi na STA že bil sklenjen tihi dogovor – takoj ko bodo zamudila prva izplačila zaposlenim na STA, se bo Veselinovič moral posloviti.

No, portal Siol.net je sicer ravnokar (ob 9.45) objavil Veselinovičevo pojasnilo, da se je izplačilu nagrade že na sami seji nadzornikov odrekel. “O tem, kako je prišlo do te dezinformacije, lahko sklepam po tem, da je eden izmed članov NS STA zapustil sejo, še preden sem že na njej povedal, da se izplačilu te nagrade za uspešno poslovanje v letu 2020 dokončno in v celoti odrekam,” je za portal zapisal Veselinovič.

Vseeno pa se postavlja vprašanje, kako je lahko nadzorni svet, ki ga Veselinovič skoraj v celoti obvladuje, sploh potrdil predlog, da se direktorju STA odobri nagrada, glede na to, da mu je dobro znano aktualno stanje na STA. Vprašanje je tudi, kdo je odobritev nagrade predlagal. Poznavalci namreč pravijo, da tovrstne predloge poda direktor sam.

A. M.