Neverjetna najdba: Mladenič iz Sevnice našel skriti zaklad

Najdbišče. Foto: Pokrajinski muzej Celje,

Iz Celjskega prihaja skorajda neverjetna zgodba. Tam je namreč mladenič iz Sevnice sledil anekdotični pripovedi babice in v neposredni bližini njene domačije odkrit zaklad, kovance iz časov Rimljanov.

 

Ljubija, razloženo naselje v Zgornji Savinjski dolini, je bila še do nedavna v arheološkem smislu popolnoma nepoznana. Pred kratkim pa je mladenič bila v manjši jami po naključju odkril zakladno najdbo 65 bronastih novcev ter železno orodje za obdelavo lesa iz poznorimskega obdobja. Pomembno odkritje je prinesel v Pokrajinski muzej Celje, kjer je zdaj razstavljeno, za poštenost pa mu bo država izplačala nagrado.

O zakopanih dragocenostih v bližini njihove hiše je po poročanju POP TV mladeniču pripovedovala babic, sam pa se je odločil priti govoricam do dna.

Najdeni kovanci. Foto: Pokrajinski muzej Celje.

Pripoved o novcih, skritih in zakopanih v nekakšni posodi, se je namreč med sorodniki prenašala iz roda v rod, pri čemer pa babica točne lokacije ni poznala. Le nekaj metrov od domačije gradijo novo cesto s kolesarsko povezavo med Velenjem in Mozirjem, zato so del vzpetine odstranili. Na skalni polici se je pokazala jama, zato se je odločil preveriti, ali je morda zaklad v njej. Nekajkrat je po zemlji pogrebel z motiko in že našel kovance. Nadaljeval je s kopanjem in našel še orodje in odlomke lončenine. Skupaj 25 bronastih novcev in železno orodje za obdelavo lesa.

Najdba je zdaj razstavljena v Pokrajinskem muzeju Celje.

Kmalu zatem so na ogled jame odšli arheologi. Poleg 25 novcev, ki jih je našel že mladenič, so našli še 40 novcev. Vsi skupaj naj bi bili shranjeni v lončeno posodo, ki pa ni bila več cela. Poleg novcev so našli še živalske kosti, nekaj kovinskih najdb in keramičnega posodja. Pri tem se zdi, da je bila jama eno krajše obdobje naseljena. Najverjetneje gre za čas iz četrtega stoletja pred našim štetjem.

A. M.