Neverjetna blamaža Državne volilne komisije – napačno izračunali mandate

Se bo Vučko šestim kandidatom vsaj opravičil? (Slika: STA)

Potem ko je Državna volilna komisija (DVK) v torek objavila končne neuradne izide volitev in objavila imena 90 poslancev, ki so bili izvoljeni v DZ, je danes popoldne z DVK prišlo nenavadno sporočilo. DVK je namreč sporočila, da je prišlo do napake pri izračunu mandatov in da šest poslancev, ki naj bi bili izvoljeni, niso postali poslanci, ampak je bilo namesto njih izvoljenih šest drugih kandidatov.

Do napake naj bi prišlo zaradi domnevno zastarelega programa, ki izračunava poslanske mandate. Ta naj bi imel napako, zaradi katere program v primeru visoke volilne udeležbe, kakršna je bila na tokratnih volitvah, mandatov, ki se razdelijo na državni ravni, ne razdeli pravilno.

Po novem, tokrat menda pravilnem izračunu, sta v Gibanju Svoboda Roberta Goloba poslanska mandata dobila Franc Props (volilna enota Novo mesto) in Tine Novak (Ptuj), mandatov pa nista dobila Tomaž Lah (Maribor) in Jurij Lep (Maribor). Iz SDS sta mandat dobila Alenka Helbl (Celje) in Dejan Kaloh (Maribor), ne pa Maja Kocjan (volilna enota Novo mesto) in Andrej Kosi (Ptuj). V NSi Mateja Tonina je mandat dobil Janez Žakelj (Kranj) in ne Klemen Matk (Celje). V Levici Luke Meseca pa je poslanka postala Tatjana Greif (Maribor) in ne Ana Černe (Kranj).

Zanimivo je, da je edini član DVK iz vrst SDS volilni komisiji predlagal, da z razglasitvijo uradnih, popravljenih, mandatov počakajo vsaj še kakšen dan, da se preveri, ali so v drugo mandati izračunani pravilni, a so ga ostali člani komisije, vključno s predsednikom DVK Petrom Golobom in direktorjem DVK Dušanom Vučko povozili in popravljene rezultate potrdili kot dokončne in uradne.

Ob tem se seveda postavlja vprašanje, kako si lahko nek državni organ, kot je DVK, privošči takšno šlamastiko. Seveda so zmotljivi tudi računalniki programi, a za ta namen jih njihovi upravljavci redno testirajo. Na DVK tega očitno v zadnjih štirih letih, ko ni bilo volitev, niso bili sposobni narediti.

A to ni edina šlamastika, ki si jo je na letošnjih volitvah privoščila DVK. Spomnimo, da se je ob pošiljanju glasovnic v tujino neznano kje izgubilo 600 praznih glasovnic, da so imele nekatere glasovnice natisnjene logotipe strank, ki se niso ujemali z imeni kandidatov ter da so bili na nekaterih glasovnicah logotipi nekaterih strank izrazito večji kot od drugih. Vse to seveda kliče po odstopu članov DVK, ki očitno niso sposobni izpeljali volitev, na katere ne bi padla senca dvoma.

A. M.