Neumnost brez meja

Alenka Bratušek

Stranka Alenke Bratušek je za konec meseca napovedala začetek zbiranja podpisov na temo financiranja zasebnih šol, na katerem bi državljane povprašali, ali se strinjajo, da se v ustavi zapiše, da je država dolžna financirati samo javne osnovne šole. S tem bi zaobšli odločbo, s katero je Ustavno sodišče RS vladi naložilo, da mora javne programe v zasebnih osnovnih šolah financirati v enako višini kot v javnih šolah.

Gre za očiten obupan poskus ustaviti padanje podpori Bratuškove.

Pobuda je ena od večjih neumnosti stranke, članice trenutne vladne koalicije, posebej ker bi uresničitev odločbe ustavnega sodišča stala le dobrih 300.000 evrov letno, medtem ko bi referendum stal štiri milijone evrov. Povrh vsega referendum za državni zbor niti ne bi bil zavezujoč, saj zakonodaje v takih primerih predvideva le posvetovalni referendum, kar priznavajo tudi v Stranki Alenke Bratušek (SAB).

Zanimivo pri tem je, da referendum predlagajo v stranki, katere predsednica je v preteklih letih glasna kritizirala vse pobude za referendum. Nazadnje je denimo ostro nasprotovala referendumu o drugem tiru, pri čemer je opozarjala, da bo z njim zapravljenih šest milijonov evrov.

Očitno je, da si želi Bratuškova popraviti podobo v javnosti, ki ji je začela močno padati, ko se je izkazalo, da je v stilu kolegov iz vladne partnerice LMŠ skušala politično vplivati na kadrovanja v gospodarstvu. Po zadnji meritvi Ninamedie je namreč podpora njeni stranki še dodatno upadla, z 2,4 na 1,9 odstotka, kar je daleč od parlamentarnega praga.

V NSi in SDS medtem opozarjajo, da bi bil morebiten referendum neustaven, saj Bratuškova z njim ne predlaga nič drugega, kot zaobitev ustavne odločbe. S tem pa tudi ruši pravno državo, ki jo imajo predstavniki njene stranke vedno polna usta.

C. R.