Neumnost brez meja: občine morajo za obdaritev otrok pridobiti soglasje staršev

Občina Kostanjevica na Krki je v ponedeljek na spletni strani objavila poziv staršem k oddaji privolitve za obdelavo osebnih podatkov njihovih otrok, ki jo občina potrebuje za obdaritev otrok ob božiču. Poziv velja za starše oziroma zakonite zastopnike otrok, ki so rojeni od 1. januarja 2014 do 31. decembra 2018 in imajo stalno prebivališče v občini.

Poziv, ki ga je te dni objavila marsikatera občina, je posledica uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in prostem pretoku takih podatkov, ki je bila sprejeta leta 2016. Z soglasjem starši občini dovolijo, da pogleda, kateri otroci so rojeni v navedenem obdobju, in jim po pošti pošlje vabilo na obdaritev za božička ali dedka Mraza. Če starši želijo, lahko ob tem podajo tudi privolitev, da se njihov otrok slika z obdaritve, na kateri je njihov otrok, objavi v  občinskem glasilu in na uradni spletni strani občine. Privolitev velja šest let.

Če gre potrebo po privolitvi staršev glede objave fotografije, na kateri je njihov otrok, še nekako razumeti, pa se zdi potrebna privolitev za to, da občina preveri, kateri otroci so rojeni v določenem obdobju in njihovim staršem pošlje vabilo, povsem pretirana in neživljenjska. Težko bi namreč verjeli, da bi lahko občina kakor koli zlorabila osebne podatke otrok in staršev. Bo pa zaradi omenjene neumnosti brez obdaritve verjetno ostal marsikateri otrok. Dvomimo namreč, da bodo vsi starši opazili poziv in še pravočasno podali svoje soglasje.

M. P.