Nemška kanclerka podprla Janšev poziv k iskanju kompromisa

(vir: Kabinet predsednika Vlade RS)

Nemška kanclerka Angela Merkel je podprla napore slovenskega predsednika vlade Janeza Janše, ki je na včerajšnjem Evropskem zasedanju izpostavil, da je bil s skupnimi močmi v juliju dosežen zelo pomemben dogovor, sedaj pa je potrebno doseči končni kompromis, ki bo ustrezal temu dogovoru.

Včerajšnja razprava na Evropskem svetu je bila sicer osredotočena na vprašanje testiranja in medsebojnega priznavanja testov, vključujoč hitre antigenske teste, na razvoj cepiva, priprave na cepljenje, na logistične razmere in nacionalne strategije cepljenja. Nemško predsedstvo pa je voditeljem članic EU predstavilo stanje pogajanj za dokončno potrditev večletnega finančnega okvira in paketa za okrevanje. 

Janez Janša je po koncu seje na Twitterju zapisal: “Pogovori na Evropskem svetu so precej bolj stvarni, odkriti in z bistveno manj “politične korektnosti” – hinavščine, kot pa se to prikazuje in izkrivlja v enostranskih medijih.” 

Glede pogajanj za dokončno potrditev večletnega finančnega okvira in paketa za okrevanje. pa je Janša zapisal, da se glede tega išče kompromis, “ker drugega izhoda ni”.

Nemška kanclerka Angela Merkel je nato na novinarski konferenci po seji dejala:

“Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je povzel stališča držav članic, ki niso imele ugovorov. Slovenski premier Janez Janša je vnovič vse pozval, naj si prizadevajo najti kompromis, kar si seveda želi tudi nemško predsedstvo.”

Na predlog Merklove bo v skupini za dosego dogovora sodeloval tudi Janez Janša.

Več o sinočnji seji Evropskega sveta si lahko preberete tukaj 

Nemška kanclerka Angela Merkel na novinarski konferenci po seji Evropskega sveta (vir: Zajem zaslona)

M. P.