Nekdanji brežiški dom upokojencev dobiva novo vsebino

Župan Občine Brežice Ivan Molan je včeraj obiskal prenovljeno pritličje objekta bivšega Doma upokojencev Brežice, ki je po zaključeni prvi fazi prenove stavbe že sprejelo prve stanovalce. V njem bo imel prostore Varstveno delovni center Krško – Leskovec, enota Brežice, ki poleg programa dnevnega varstva izvaja tudi vodenje in zaposlitev pod posebnimi pogoji za odrasle osebe z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju.

V enoti Brežice bodo nudili dom 15 uporabnikom, trenutno je že nastanjenih devet, ki prihajajo iz občine Brežice.

Župan Molan je ob ogledu izpostavil zadovoljstvo ob urejenosti prostorov, prav tako nad samo lokacijo, ki oskrbovancem nudi veliko možnosti za preživljanje prostega časa v naravi.

Občina je k prenovi nekdanjega brežiškega doma upokojencev pristopila avgusta lani, predvidene pa sta dve fazi. V prvi fazi so obnovili kotlovnico in del ogrevalnih inštalacij, obnovili pritličje; nabavili belo tehnike za skupne kuhinje in skupne umivalnice, zamenjali kanalizacijske cevi, uredili prezračevanje, obnovili sanitarije in podobno.

V drugi fazi bo občina preuredila še vse ostalo. Prenova naj bi bila končana prihodnje leto, skupaj pa bo stala dva milijona evrov.

Večji del prostorov bodo predstavljale stanovanjske enote, ki jih bo okoli 40 in bodo namenjene za neposredni najem starejšim osebam (nad 65 let), ostali prostori pa bodo urejeni za delovanje nevladnih organizacij, kot so Ozara, Društvo upokojencev Brežice … Občina si želi pod enotno streho združiti tudi podporne programe starejšim, tako bodo na tem naslovu svoje prostore dobili tudi Večgeneracijski center Posavje – enota Brežice, Sopotniki in telefon pomoči za starostnike. Želja Občine pa je tudi, da se na lokaciji vzpostavi in razvija socialni servis.

Varstveno delovni center Krško – Leskovec je samostojni regijski zavod za območje Posavja, ki je pričel s svojim delovanjem v letu 2000, ko sta bili vanj vključeni enoti Leskovec in Sevnica. V letu 2002 pa je pričela delovati tudi enota Brežice s programom dnevnega varstva, v katero je bilo ob pričetku vključenih 12 uporabnikov, danes pa je to število uporabnikov naraslo na 33.

Foto: Občina Brežice

M. P.