Nekdanjemu krškemu županu Daniju Siterju in njegovi ženi najvišje papeško odlikovanje

Vir: Družina

Apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich je ustanoviteljema društva Družina in življenje Daniju in Vilmi Siter iz Krškega sinoči v novomeški stolnici podelil najvišje papeško odlikovanje Pro Ecclesia et Pontifice, v slovenskem prevodu Za Cerkev in papeža, in sicer za delovanje na področju zakonskih skupin in odnosov med zakonci.

 

Društvo, ki deluje od leta 2000, združuje več sto prostovoljcev, ki vodijo skoraj 250 zakonskih skupin po vsej Sloveniji, v njih pa se srečuje več kot 1500 zakonskih parov. Vodilo njihovega delovanja je Gradimo odnose, za katere je vredno živeti in jih prenašati naprej.

Papeško odlikovanje, ki ga je leta 1888 prvič podelil papež Leon XIII., lahko prejmejo tako kleriki kot laiki za zvesto služenje Katoliški cerkvi in za izredne zasluge. Do zdaj ga je prejelo le pet Slovencev, in sicer leta 1909 duhovnik in cerkveni pravnik Jakob Ukmar, leta 1966 pravnik in politik Andrej Gosar, leta 2004 zgodovinarka Tamara Griesser-Pečar in zdravnik Tone Kunstelj, leta 2009 pa duhovnik Vital Vider.

Dani Siter je tudi nekdanji krški župan.

A. M.