Necepljeni otroci po novem več ne bodo smeli v vrtec

Državni zbor je v torek sprejel spremembe zakona o nalezljivih boleznih, po katerih otrok ne bo sprejet v vrtec, če ni bil cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, pa za to ni medicinskih razlogov. Prav tako se necepljeni učenci ne bodo mogli vpisati v programe srednjih in visokih šol ter fakultet s področja zdravstva, vzgoje in izobraževanja ter socialnega varstva.

Izjema so tisti, pri katerih za opustitev cepljenja obstajajo medicinski razlogi.

Namen zakona je povečati precepljenost otrok in preprečiti zlorabe. Do zdaj so namreč starši, ki otroka niso želeli cepiti, pritožbene postopke na obveznost cepljenja vlekli tako dolgo, da je otrok pogosto prej že zaključil šolo, posledično pa del otrok ni bil cepljen. S spremembami zakona takšno zavlačevanje po novem več ne bo mogoče
Spremembe zakona je v državni zbor vložila skupina poslancev iz SMC, SDS in DeSUS. V zadnjih letih tudi v Sloveniji narašča število otrok, ki niso cepljeni ali so nepopolno cepljeni kljub temu, da so cepljenja proti nekaterim nalezljivim boleznim obvezna, je kot razlog za predlaganje sprememb navedel poslanec SDS Franc Rosec.
Novela je bila s 67 glasovi za in 12 proti, veljati pa bo začela 15 dni po objavi v Uradnem listu RS, torej še ta mesec.

M. P.