Ne drži poročanje, da je brežiška učiteljica okužila 31 sodelavcev

Vir: OŠ Brežice.

Poročanje nekaterih medijev, med drugim STA (ki je sicer pozneje objavila popravek vesti), da je učiteljica na OŠ Brežice na konferenci zadnji dan počitnic okužila 31 sodelavcev, ne drži.

Drži namreč le, da je bila karantena odrejena 31 učiteljem, ki niso cepljeni. Učitelji sicer še vedno nimajo nobenega znaka okužbe.

Učiteljici so se znaki okužbe pojavili en dan po konferenci, po hitrem testiranju, ki je potrdilo okužbo, pa je o svojem stanju takoj obvestila šolo. Nato je bila odrejena karantena 31 učiteljem, ki niso cepljeni, medtem ko ostali dve tretjini učiteljev, ki so bili cepljeni ali pa so že preboleli covid-19, delajo naprej. Kot je za naš portal povedala ravnateljica Marija Lubšina Novak, je bila učiteljica dvakrat cepljena, drugič maja. Znano je sicer, da cepivo ne nudi 100-odstotne zaščite pred okužbo, pač pa okoli 95-odstotno, v primeru nove, delta različice koronavirusa še nekoliko nižjo.

Kot pravi ravnateljica, nihče od 31 učiteljev ne poroča, da bi imel kakšne znake okužbe. V karanteni bodo do petka, do takrat pa jih nadomeščajo ostali učitelji. V petek zjutraj, pred nastopom službe, se bo vseh 31 učiteljev tudi testiralo.

Na OŠ Brežice obiskujejo pouk v šoli vsi učenci, razen oddelka 9. razreda, ki ima zaradi okužene učenke pouk na daljavo.

V. S.