Nasveti voznikom avtomobilov v mrzlih dneh

V zimskih dneh, ko so temperature nizke, imamo lahko vozniki več težav z našimi jeklenimi konjički, kot sicer. Nizke zimske temperature slabo vplivajo na marsikateri del avtomobila, med njimi tudi na motor, predvsem dizelski.

Pri dizelskem vozilu se lahko pozimi tvori več trdnih delcev, ki hitreje zamašijo filter trdnih delcev. Saje namreč v motorju najraje nastajajo prav tedaj, ko je še hladen in zgorevanje goriva ni optimalno. Da bi zmanjšali nastajanje, je pomembno, da avtomobil kdaj odpeljemo na daljšo razdaljo. Regeneracija filtrov trdnih delcev namreč deluje pri delovni temperaturi motorja, nekoliko višji hitrosti (nad 50 kilometrov na uro) in nekoliko višjih vrtljajih.

Pomembno je tudi, da avtomobila ne ugasnemo, ko je v prostem teku in se njegovi vrtljaji nekoliko povišajo. Takrat avtomobil namreč izvaja regeneracijo filtra trdnih delcev.

Dokler avtomobil ni ogret, posebej tisti z dizelskim motorjem, ga ne obremenjujmo preveč, saj dizelski motorji za optimalno delovanje potrebujejo delovno temperaturo, ki je nekje med 80 in 90 stopinjami Celzija. Priporočljivo je tudi, da po daljši vožnji pred zaključkom potovanja, nekoliko zmanjšamo hitrost in avtomobil nekoliko razbremenimo. Slednje za avtomobile z dizelksim motorjem sicer velja tudi za poletje.

M. P.