Nasilni protestniki fotografu razbili glavo, policistom pa metali granitne kocke

Pripadnik navijaške skupine Green Dragons v spopadu s policijo.

V Ljubljani se je kljub drugačnim napovedim na včerajšnjem protestu zbralo le kakšnih 200 do 300 ljudi, a so bili ti toliko bolj nasilni. Med drugim so v središču Ljubljane v policiste metali granitne kocke in pirotehnična sredstva, napadali so novinarje, pri čemer so enemu od fotografov razbili glavo, da so ga morali nezavestnega prepeljati v ljubljanski klinični center. Poškodovan je bil tudi policist.

 

Sprva se je popoldne na Trgu republike zbralo le kakšnih 50 do 100 ljudi, ki se jim je postopoma pridružilo še sto ali 200 ljudi. Zbiranje je sprva potekalo mirno, dokler niso posamezniki začeli v policiste metati pirotehniko. Takrat se je policija odločila sprazniti trg, izgrednike pa je potisnila proti Cankarjevem domu. Izgredniki so se nato razbežali po širšem centru Ljubljane, kjer so se še kakšne dve uri razdrobljeno spopadali s policisti. Ti so red znova vzpostavili okoli 21. ure.

Med skupinami nasilnežev, med katerimi so bili tudi mnogi s petkovih kolesarskih protestov, je bilo mogoče prepoznati pripadnike skrajno leve organizacije Antifa, skupine Anonymous Slovenija, ki je tudi organizirala protest, in pripadnike ljubljanske navijaške skupine Green Dragons. Zaradi njihovega nasilja so morali reševalci v ljubljanskem kliničnem centru podaljšati svojo že tako naporno 12-urno izmeno, so sporočili iz kliničnega centra.

Premier Janez Janša se je na dogajanje oglasil na Twitterju. “Mirni protesti, ko ni epidemije in nevarnosti okužb, so ustavna pravica. Razgrajanje in fizično nasilje ter napadi na policiste pa so vedno in povsod kriminalna dejanja, ki bodo kaznovana,” je zapisal. Podporo policistom je neposredno na terenu izrekel tudi notranji minister Aleš Hojs.

M. P.