Naredi sam: Domača kopalna sol

pixabay.com

V primeru, da še niste šli na morje ali letos sploh ne boste šli, smo vam pripravili nekaj receptov za odlično sproščanje kar doma. Včasih je preživljanje dopusta kar doma tudi dobra odločitev, saj se na takšen način izognemo stresu in gnečam na cesti ter zapravimo manj denarja. Lahko počnemo in si pripravimo več stvari, v katerih uživamo in nas sproščajo. Med takšnimi stvarmi je je vsekakor domača kopalna sol, ki ji dodamo nekaj eteričnih olj, s katerimi si lahko pričaramo pomirjajoči morski vonj kar doma.

Sestavine:

Suha zelišča iz domačega vrta

Groba morska sol

Soda bikarbona

Eterična olja (priporočam vonj sivke in rožmarina, ki sta tudi vonja morja. Ta eterična olja tudi pomirjajoče in blagodejno vplivata na naše telo in duha. Odsvetujem uporabo eteričnih olj citrusov, ki ne spadajo v poletno kolekcijo EO).

Po želji lahko dodate posušene cvetove sivke, vrtnice, ognjiča …

Navodila za uporabo

V večjo posodo zmešajte:

1,5 skodelice naravne morske soli – grobo mlete. Lahko dodate tudi nekaj grenke soli, ki pomirja utrujene mišice in zmanjšuje vnetja.

1 žlička sode bikarbone, ta mehča vodo in ublaži draženje kože.

20 do 30 kapljic eteričnega olja (priporočam kombinacijo sivke in rožmarina, vsekakor pa se lahko razvajate tudi v rožnih vonjih, kot so vrtnica, jasmin, pelargonija …)

2 do 3 zvrhane žlice poljubnih posušenih zelišč, ki bodo vašo kopel naredile še bolj bogato.

Sol, zelišča , eterična olja in sodo zmešajte v posodi

V dovolj veliko stekleno posodo stresite vse sestavine in jih temeljito premešajte. Dobljeno maso nato pretresite v stekleni kozarec (lahko kar v tistega za vlaganje) in kozarec zaprete. Priporočam, da ga pustite stati kakšen dan, da se celotna sol prepoji z eteričnimi olji. Če pa kopalno sol stresete v dekorativne steklene kozarce in okrasite pokrovček, dobite popolno darilo.

Lahko se tudi poigrate z različnimi kombinacijami dišav za različne terapevtske in aromatske koristi. Mešanico z morskim vonjem sem vam že zaupala, če želite pripraviti kopalno sol, ki bo na telo delovala poživljajoče, pa poskusite eterično olje evkaliptusa ali poprove mete. Ali pa izberite sivko in kamilico za pomirjujoče, sproščujoče kopeli, ki vas bodo zazibale v sladek spanec.

N. G.