Narasla Krka poškodovala most na Borštu

Narasla reka Krka je na Borštu v krajevni skupnosti Cerklje ob Krki močno poškodovala leseni most. Zaradi rečnega plavja se je zlomil eden od njegovih središčnih stebrov, osrednja konstrukcija pa se je nato sesedla. Most je zaprt za ves promet, brežiški župan Ivan Molan je ob ogledu škode napovedal gradnjo novega.

Občina je za gradnjo novega mosta, ki je bil že precej načet, v proračunu lani rezervirala 600.000 evrov osnovnega naložbenega denarja. Ker navedeni znesek ne bo zadostoval, pa po dogovoru o medsebojnem sodelovanju zaradi cerkljanskega vojaškega letališča računajo na denarno podporo ministrstvo za obrambo.

Projektno nalogo že izdelujejo, brežiška občina pa bo v mesecu dni objavila javno naročilo za izbor izvajalca za izdelavo projektne dokumentacije.

Po podatkih brežiške občine so prvi leseni most prek Krke na Borštu začeli graditi leta 1939 in gradnjo končali leta 1941. Veliko uporabljani most so leta 1963 temeljito obnovili, ker ga je zatem močno načel čas, pa so ga leta 1972 zaprli. Leta 1976 je tedanja jugoslovanska vojska zgradila nov most, ki je zaradi slabega lesa kmalu začel razpadati. Vnovič so ga morali zapreti za ves promet in prehod, brežiška občina pa je na začetku novega tisočletja poskrbela, da so ga vnovič prenovili in odprli. Zadnjič so ga prenovili leta 2009.

A. M.