Napovedujejo indijansko poletje

pixabay.com

Vremenoslovci obljubljajo, da nas po svežem, mokrem in sivem septembru čaka daljše obdobje suhega, toplega in seveda tudi sončnega obdobja. Ob jutrih pa nas bodo še naprej pričakala meglena jutra.

Obdobje stabilnega vremena bo izrazitejše po četrtku, ko se bo k nam razširil anticiklon, je ARSO zapisal na svoji Facebook strani.

Kaj je indijansko poletje?

Indijansko poletje označuje daljše obdobje lepega in toplega vremena, ki običajno sledi prvim jesenskim hladnim dnem. Izraz se uporablja po vsem svetu, njegov izvor pa še ni povsem pojasnjen, čeprav se s tem vprašanjem že več kot stoletje ukvarjajo različni avtorji. Najstarejši znani zapis tega izraza sega v daljne leto 1778, ko ga je za opis takratnega vremena uporabil francoski pisatelj St. John de Crevecoeur. Za indijansko poletje so značilni sončni dnevi s hladnimi jutri in na poletje spominjajočimi temperaturnimi maksimumi. V Evropo je izraz indijansko poletje prišel iz druge strani Atlantika, pred tem pa je bil na Slovenskem v uporabi izraz babje poletje, ki je še vedno živ. V Angliji in nekaterih sredozemskih državah se uporablja tudi izraz Martinovo vreme, saj pogosto sovpada s čaščenjem svetega Martina, ki sicer goduje 11. novembra.

Če želimo govoriti  o pravem indijanskem poletju, mora to obdobje slediti hladnejšemu obdobju ali celo prvi zmrzali, nekatere definicije pa bolj natančno določajo tudi dnevno temperaturo, ki se mora več dni zapored povzpeti nad 21 stopinj Celzija.

Sveža jutra, topli popoldnevi

Za topla obdobja v oktobru so značilna izrazita dnevna nihanja temperature. Razlog za velike razlike je temperaturna inverzija. Zjutraj je tako po nižinah megla, temperatura je lahko le okrog 5 °C. Čez dan pa je sonce še vedno dovolj močno, da razkroji meglo, hkrati pa se zrak pri tleh premeša z zrakom iz višjih plasti. V takšnih dneh smo lahko deležni zelo hitrih sprememb, temperatura se lahko dvigne tudi za 20 °C. Popoldnevi so poletno topli in lahko presežejo 25 °C

V oktobru smo imeli že 30 stopinj

Najbolj vroče je bilo leta 5. oktobra 2011, ko se je v Slapu pri Vipavi ogrelo celo do 30,0 °C. V zadnjih dveh oktobrih nismo bili deležni babjega poletja. Temperatura se je le nekajkrat povzpela nad 20 °C.

Zelo toplo obdobje smo nazadnje imeli v letu 2014, ko se je v Murski Soboti temperatura šestkrat povzpela nad 25 °C, kar je največkrat zadnjih 50 letih. V arhivu pa najdemo podatke o posameznih zelo toplih dnevih. Leta 1971 se je 23. oktobra temperatura v Črnomlju povzpela kar do 29,8 °C.

Kako toplo bo v letošnjem oktobru?

Najverjetneje bo najvišja temperatura od 20 do 25 °C. Razlike v temperaturi so med posameznimi kraji zaradi vpliva reliefa in lokalnih vetrov lahko zelo velike.

Ljudski pregovori o oktobru

Vlažen, mrzel Luka (18. 10) kmalu sneg prikuka.

Če je na Uršulo (21. 10) lepo, čez tri dni deževalo bo.

Kakor je Uršula (21. 10) začela, se zima bo izpela.

Če na Urše (21. 10.) dan kmet zelje pospravi, mu ga vreme Simona in Jude v nič ne pripravi.

Kakršno vreme Urša (21. 10.) prinese, tako se rada jesen in zima obnese.

Vinotoka če zmrzuje, pa prosinca odjenjuje.

Če se polž globoko zakoplje, se huda zima prikoplje.

V oktobru burja, mraz, januarja sončen čas.

Vinotoka deževanje, grudna vetrov divjanje.

Če vas zanimajo ljudski pregovori tudi za druge mesece, si jih lahko pogledate na strani Pregovori o vremenu.

Vir: ARSO in Neurje.si