Napovedovali specialista v 30 dneh, zdaj ljudje v vrstah čakajo celo na osebnega zdravnika

Nova vlada, vsaj njena druga največja stranka SD, je pred volitvami napovedovala, da bo uredila zdravstvo, med drugim, da na pregled pri specialistu ne bo treba čakati več kot 30 dni. Dobrega pol leta po volitvah se je slednje izkazalo kot prazna predvolilna puhlica. Povprečna čakalna doba za specialista traja krepko čez 30 dni, ljudje pa morajo v vrstah ponižujoče čakati celo na to, da si lahko izberejo osebnega zdravnika.

 

Najhuje je v Ljubljani, kjer je očitno politična kadrovska politika ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki na mesta direktorjev zdravstvenih domov imenuje svoje ljudi, pripeljala do razpada sistema. Samo danes je bila pred enoto ljubljanskega zdravstvenega doma za Bežigradom množica ljudi, ki je čakala za opredelitev pri družinskem zdravniku, saj je to treba opraviti osebno. Nekateri so tja prišli že opolnoči, vsi pa tudi po več urah niso imeli sreče. Osebnega zdravnika si jih je lahko na koncu izbralo le 140.

Med čakajočimi so bili številni starejši, bolni, ki niso mogli niti na stranišče. Pred domom je bila denimo okoli 6. ure zjutraj kolona dolga vse do Dunajske ceste.

Za nastalo zmedo so čakajoči s prstom kažejo na župana Zorana Jankovića in direktorico ZD Ljubljana Antonijo Poplas Susič, ki jo Janković tudi javno podpira.

V enoti ZD Ljubljana Bežigrad od 3. januarja sicer delata dve dodatni zdravnici družinske medicine, ena v obsegu 0,6 programa ambulante družinske medicine in druga v polnem obsegu. Skupaj bosta lahko opredelili do 2500 oseb.

A. M.