Namig za premik: Okusi Posavja

Želite okusiti Posavje? To soboto lahko to res naredite. Občina Krško vabi na festival Okusi Posavja, kjer boste lahko okusili Posavje skozi hrano, pijačo in kulturo.

Okusi posavskega vina

Posavski vinarji vam bodo ponudili svoja najbolj izbrana rdeča in bela vina od modrega pinota, modre frankinje, laškega rizlinga, sauvignona, chardonnaya, okusnih penin, čokoladnega vina in seveda brez cvička tudi tokrat ne gre.

Vino v festivalskem kozarcu (foto: vistikrsko)

Ponudniki vina: Hiša trt, vina in čokolade Kunej, Vina Dular, Kmetija Špiler, Vinska klet Molan, Vinogradništvo in vinarstvo Žaren, Klet Krško, Klet Pirc, Kmetija Kobal, Vinarstvo Kerin, Vinogradništvo Štemberger, Penine Istenič, Vinarstvo Keltis, Bistro Saša pa bo poskrbel za brezalkoholne pijače.

Okusi posavske kulinarike

Gostinci vam obljubljajo ulične porcije svežih, lokalnih, okusnih jedi, ki bodo vsem dostopne po enotni ceni 4 evre za porcijo. Okušali boste lahko: goveji karpačo na posteljici s  svežo solato; žrebičkove ličnice s skuto, korenjem in zelišči; kroglice krškopoljca s štrukeljci;  hrustavček potočne postrvi ob ajdovi kaši; kračo krškopoljca s korejevcem in celo ulične porcije jagenjčka.

Čajnica Josipina vas razvaja z zvitki govejega carpaccia s popečenimi bučkami, domačimi krutoni iz koprivnega kruha s chia semeni, na posteljici sveže solate z jedilnimi cvetovi ter z doma narejenim zeliščnim prelivom in staranim sirom. Privoščite si tudi pravkar pečen Josipinin štrudl, z jabolki ali bučkami.

Ponudniki kulinarike: Restavracija Tri lučke, Gostilna Kunst, Staromestna čajnica Josipina, Gostilna Repovž, Gostilna Pečnik, Kmetija Špiler.

Okusi posavske umetnosti

V mestnem parku in na ulici CKŽ pred parkom se bodo predstavila umetniška društva z različnimi izdelki in delavnicami, kot so: akvareli in slike na platnu, umetniška razstava stolov, rokodelski izdelki, modna smer steampunk, družbeno angažiran fotografski projekt – Konzerviramo ljubezen, predstavitev tehnik različnih poslikav, izdelovanje nakita, razstava kuharskih knjig, pravljično/ustvarjalna delavnica.

Eden od zanimivih umetniških projektov, ki ga bo v soboto predstavilo društvo KUD Artotipija, je Konzerviramo ljubezen. Posebnost projekta je njegova družbena angažiranost in ročno izdelane fotografije na javorjevem lesu, ki si jih boste lahko ogledali tudi na festivalu v Krškem. Več o projektu si lahko preberete tukaj.

Projekt Konzervirajmo ljubezen – KUD Artotipija

Sodelujejo pa tudi: Društvo likovnikov Krško OKO, Manca – narejeno s srcem, Inštitut za svobodo oblačenja Brestanica, Rokodelke DU Krško, Valvasorjeva knjižnica Krško, Društvo ArtŠpl, Društvo Magičnost gibanja, Produkcija LIJAmedia, ostali ponudniki starega mestnega jedra.

LIJAmedia ob 20. uri pripravlja videoprojekcije pred Mencingerjevo hišo, prav tako si lahko brezplačno ogledate Mestni muzej Krško, ki bo imel podaljšan delovni čas do 21. ure in v sklopu tega razstavo Beli sladoled: BOOK v Galeriji Krško.

Za sproščen uvod v kuharsko dogodivščino bo kuhalnico vrtela SARA RUTAR – zmagovalka najbolj gledanega kuharskega šova v Sloveniji.

Foto: FB profil

Zvečer pa bo za posebno vzdušje poskrbel PETAR GRAŠO s svojo skupino! Za vmesno pozibavanje pa bodo tu DJ Who in DJ Urbadur s popevkami 70’s.