Namig za premik: Na Lisco po plezalni poti! (foto)

Plezalna pot - Lisca

Sončno nedeljsko jutro je kar klicalo po aktivnosti na svežem zraku. In odločitev je padla, na Lisco –  dobro poznana in priljubljena posavska destinacija.

Do vrha Lisce je več možnih poti. Svojega jeklenega konjička lahko pustite na več različnih točkah in si tako izberete, koliko boste prehodili. Seveda se lahko na vrh pride tudi z avtom, kolesom ali motorjem. No, mi smo izbrali Pastirčkovo pot (mislim, da najlažjo:)), medtem ko je druga polovica družbe izbrala zahtevno pot – plezalno pot. Vsi skupaj smo se odpravili iz Cerja.

Pastirčkova pot je izredno nezahtevna in senčna. Med potjo te spremljajo vonjave gozda in na vsakih nekaj ovinkov te preseneti kakšen kotiček z razgledom. Z lahkim tempom si na vrhu že v 40 minutah.

Plezalna pot pa postreže v začetku s prijetnim vzponom, ki se dvigne navpično, kar nekoliko metrov, in nadaljuje z nekoliko manj težavnimi variacijami. Na koncu postreže z rahlo previsnimi deli poti, ki pa jih lahko obhodimo, če so za nas prezahtevni. Za to pot je treba imeti nekoliko več opreme: varovalno čelado, plezalni pas, samovarovalni komplet in gojzarje oziroma primerno planinsko obutev. Pot postreže z lepimi razgledi in adrenalinskim vzdušjem. Edina njena pomankljivost je, da je prekratka. Za vzpon do vrha je potrebnih od 20 do 25 minut.

Na vrhu Lisce vas pozdravi Tončkov dom, ki stoji na 927 metrih nadmorske višine. Tam lahko razvajate svoje borbončice v hišnih palačinkah, tudi Melania palačinke vas čakajo na vrhu. Lahko se odločite za pico, za družinsko boste odšteli le okrog 10 eur, ali pa se odločite za po domače in naročite domači topel obrok. Ali pa samo preprosto uživate v prelepem ragledu in svežemu zraku. Na vrhu je poskrbljeno tudi za najmlajše z igriščem in igrali, tisti najdrznejši pa se v dolino odpravijo kar z zmajem.

Pa srečno pot!

N. G. & B. N.

(Foto: Uredništvo Moje Posavje)