Namig za premik: Kostanjeviška Forma viva

Kostanjeviška Galerija Božidar Jakac je bila v juliju prizorišče mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva Kostanjevica na Krki 2017. Tam so ustvarjali Meng Gao iz Kitajske, Poljak Ryszard Litwiniuk in Primož Pugelj. iz Slovenije. Dogajanje se je zaključilo 29. julija zvečer s slovesno otvoritvijo novo postavljenih kipov.

Nove skulpture:

Zdaj je vsekakor pravi čas za obisk kostanjeviške Forma vive. Vreme je idealno, na sprehodu med razstavljenimi kipi pa nas je spremljalo ptičje petje in žuborenje potočka. Če si želite idiličnega krajšega sprehoda je to odlična lokacija.

Nekaj kratke zgodovine

Mednarodni kiparski simpozij Forma viva se je začel leta 1961 na pobudo kiparjev Jakoba Savinška in Janeza Lenassija najprej v Seči pri Portorožu in Kostanjevici na Krki, kasneje je potekal na štirih lokacijah. Za kostanjeviško Formo vivo je značilno, glede na razpoložljivi material, oblikovanje skulptur v hrastovem lesu, v Seči pri Portorožu v kamnu, Ravnah na Koroškem v kovini in Mariboru v betonu. V prvih letih je dogajanje potekalo vsako leto, potem pa se je umirilo. Konec osemdesetih let je Forma viva povsod, razen v Seči, prenehala delovati. Po desetih letih mirovanja je v letu 1998 Forma viva v Kostanjevici na Krki ponovno začela delovati in poteka bienalno vsako parno let. (Galerija Božidar Jakac)

N. N.