Namig za premik: Kostanjevica na Krki vabi na razstavo, delavnice in tržnico Zelemenjava!

Razstava: Velika dekleta ne jočejo

V razstavišču v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so včeraj ob 19. uri odprli razstavo Velika dekleta ne jočejo s slikami in več medijskimi deli mlajše akademske slikarke Tine Dobrajc. Umetnica se s svojimi novejšimi deli dotika politične sedanjosti, narodne mitologije in vprašanj družbenega spola.

Njena dela odražajo tako lokalno kakor tudi globalno družbenopolitično stanje in so svojstvene prispodobe družbenega trenutka.

Umetnica se po eni plati dotika vprašanj narodne in kulturne identitete, po drugi strani pa se osredotoča na vlogo žensk v sodobni družbi oziroma na njihovo razcepljenost med željo po ohranjanju tradicije in neizbežnostjo napredka.

Kot so povzeli v galeriji, dela Tine Dobrajc pogosto temeljijo v izbranih drobcih vsakdanjika, hkrati pa s svojo popačenostjo, absurdnostjo in ironijo postajajo mračni pričevalci nekaterih najbolj ključnih sodobnih družbenih pojavov.

Tina Dobrajc se je leta 1984 rodila v Kranju. Kot samostojna ustvarjalka na različnih področjih likovne umetnosti deluje od leta 2011, pri svojem delu pa se osredotoča na vprašanja vloge žensk, družbene neenakosti, narodne identitete in iz navedenega izhajajoče ikonografije. Živi in ustvarja v Škofji Loki.

Razstava Velika dekleta ne jočejo bo v Kostanjevici na Krki na ogled do 10. septembra. Poletni delovni čas Galerije Božidar Jakac: torek–nedelja od 9.00 do 18.00 ure. V juliju in avgustu bo galerija med vikendi odprta do 20.00 ure. Ob ponedeljkih je galerija zaprta.

Teden družin

Ravno tako so vam v Galeriji Božidarja Jakac pripravili program v tednu družin. 20. maja ob 10. uri vas vabijo na brezplačno ustvarjalno delavnico, ki je namenjena vsem generacijam. V prvem delu programa bo voden ogled retrospektivne razstave Dušana Tršarja. Nato sledi ustvarjanje v različnih kiparskih tehnikah in materialih.

Tržnica – Izmenjava oblačil, zelenjave in dobre volje

V nedeljo 21. maja vas vabijo, da iz domače sobe, kuhinje, vrta ali shrambe spravite svoje zaklade in se jim pridružite na zelenem dvorišču Lamutovega likovnega salona na njihovi celodnevni izmenjavi, kjer se bodo izmenjala oblačila, zelenjava, sadike, semena, domači izdelki, okusna hrana, lepe besede in nasmehi. na dogodek vabijo z besedami:  Družimo in spoznajmo se tudi izven udobja naših domov!

Cilj Zelemenjave je, da na solidaren in zabaven način poveže vse navdušence dobrot in lepot z domačega vrta ter to navdušenje raztrosi tudi med ostale someščane in sovaščane. Zelemenjava vabi vse brez izjeme: vrtnarske guruje in popolne začetnike, mlade in stare, take z enim samim lončkom na balkonu kot tiste s kilometrsko njivo. Pridite s polnimi žepi dobre volje, razveselili pa se bomo tudi vsake slaščice iz domače pečice.

Dogodek je predstavljen tudi na Facebook strani: https://www.facebook.com/events/805074789658464/?notif_t=plan_edited&notif_id=1495013939404477

Izmenjava oblačil, zelenjave, hrane in dobre volje (Vir: občina Kostanjevaica na Krki)

Mednaodni simpozij kiparjev

Med 3. in 29. julijem 2017 bo potekal Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva Kostanjevica na Krki . Prijave na razpis še potekajo. Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva 2017 bo doprinesel k ohranitvi in prepoznavnosti simpozija, ki predstavlja eno največjih manifestacij na likovnem področju v Sloveniji in velja za najstarejši še vedno delujoči kiparski simpozij na svetu.

Poletne pravljične počitnice

Na spletni strani občine Kostanjevica na Krki vabijo na Poletne pravljične počitnice, ki jih organizira Zavod Otok. Program je namenjen otrokom starim med 6. do 12. let Več o samem programu pa si lahko preberete na povezavi: http://www.kostanjevica.si/?p=2999

N. G.